Mainos

Presidentti Halonen vetoaa avun puolesta

Presidentti pyytää kansalaisia osallistumaan Aasian katastrofin uhrien auttamiseen ja tuhojen korjaamiseen.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on pitänyt perinteisen uudenvuoden puheensa.

Presidentti vetosi puheessaan kaikkiin suomalaisiin, jotta kansalaiset osallistuisivat Aasian luonnonkatastrofin uhrien auttamiseen ja tuhojen korjaamiseen.

Halonen sanoi luottavansa siihen, että kaikki suomalaiset pitävät tapahtunutta yhteisenä vastuunaan. Hän toisti myös osanottonsa onnettomuuden uhrien omaisille ja myötätuntonsa loukkaantuneille.

- Vaikka ei pidä tappaa toivoa sydämestä meidän on syytä varautua siihen että kyseessä on suomalaistenkin suurin rauhanaikainen katastrofi. Haluan toistaa surunvalitteluni uhrien omaisille ja läheisille. Osoitan myös myötätuntoni loukkaantuneille ja niille jotka eivät tiedä läheistensä kohtaloa. Te ette ole yksin. Surunne ja huolenne on meille kaikille yhteinen. Me haluamme olla teidän tukenanne nyt ja tulevaisuudessa.

Presidentti muistutti, että jälkiseuraukset on pyrittävä torjumaan jotta kulkutaudit ja juomaveden puute eivät lisäisi uhrien määrää.

- Aloitettu kansainvälinen avustusoperaatio on ennennäkemättömän laaja ja vaatii pitkän ajan. Vetoan kaikkiin suomalaisiin jotta te osallistuisitte tämän kansainvälisen onnettomuuden uhrien auttamiseen ja tuhojen korjaamiseen.

Presidentti kannusti ihmisiä kestämään raskaan arjen yhdessä ja poimimaan siitä valoisat puolet.

- Kansalaiset, koettu katastrofi tulee vielä pitkään olemaan mukana kotimaisessa arjessa. Monien ihmisten osalta läpi elämän. Olen kuitenkin luottavainen sen suhteen että me kaikki koemme sen yhteiseksi vastuuksi. Nyt uusivuosi alkaa poikkeuksellisen suruisin sävyin. On kuitenkin monia, monia syitä uskoa parempaan tulevaisuuteen. Suomi on edelleenkin hyvä maa elää. Tukekaamme toisiamme ja luottakaamme yhteistyön voimaan.

Tapaninpäivänä tapahtuneen katastrofin vakavuuden vuoksi tasavallan presidentti ei puuttunut puheessaan muihin kuluneen vuoden tapahtumiin kotimaassa tai ulkomailla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 01.01.2005)

Tasavallan presidentin uudenvuoden puhe kokoneisuudessaan:

Kansalaiset,

tänään uudenvuodenpäivänä on koko maassamme suruliputus. Viime vuosi päättyi suureen suruun.

Tapaninpäivänä Indonesian lähialueella tapahtuneen merenalaisen maanjäristyksen aiheuttamien hyökyaaltojen tuho on osoittautunut poikkeuksellisen laajaksi. Luonnonkatastrofi on yksi pahimmista, ellei pahin vuosikymmeniin. Sen tuhojen mittavuus ja vakavuus on paljastunut vasta vähitellen. Tuho ulottuu Indonesiasta Thaimaahan, Intian niemimaalle, Sri Lankaan ja aina itäisen Afrikan ranta-alueille. Se ei ole säästänyt suomalaisiakaan koteja. Koettu katastrofi koskee koko kansainvälistä yhteisöä.

Tämän päivän tietojen mukaan hyökyaaltojen uhreina on kuollut jopa yli 150 000 ihmistä. Loukkaantuneiden määrä on monikertainen, samoin kuin kotinsa ja omaisuutensa menettäneiden. Suomalaisia on onnettomuudessa kuollut tai edelleen kadonneina yli 200. Vaikka ei pidä tappaa toivoa sydämestä, meidän on syytä varautua siihen, että kyseessä on suomalaistenkin suurin rauhanaikainen katastrofi.

Kansalaiset,

haluan toistaa suruvalitteluni uhrien omaisille ja läheisille. Osoitan myös myötätuntoni loukkaantuneille ja niille, jotka eivät tiedä läheistensä kohtaloa. Te ette ole yksin. Surunne ja huolenne on meidän kaikkien yhteinen. Me haluamme olla teidän tukenanne nyt ja tulevaisuudessa.

Kiitän kaikkia niitä, jotka ovat rientäneet auttamaan ja tukemaan hädässä olevia. Mukana on ollut koko suomalainen yhteiskunta: valtiovalta, kunnat, kansalaisjärjestöt, kirkko ja lukemattomat yksityiset ihmiset ja yhteisöt. Haluan ulottaa kiitoksemme myös maamme rajojen ulkopuolelle; ennen muuta niille paikallisille ihmisille, jotka ensimmäisinä käynnistivät pelastustyöt katastrofialueella.

Avustustyöt ovat parhaillaankin käynnissä. Viimeinen varsinainen suomalaisten evakuointilento on huomenna sunnuntaina. Autamme lennoin tämän jälkeen vielä muita pohjoismaita. Katastrofialueella sekä asukkaiden että siellä lomaansa viettäneiden tehokas auttaminen on edelleen vaativa tehtävä, jossa tarvitaan paikallisten viranomaisten ja siellä toimivien avustustyöntekijöiden lisäksi kansainvälistä apua. Onnettomuuden jälkiseuraukset on pyrittävä torjumaan, jotta kulkutaudit, juomaveden puute tai sairaanhoidon riittämättömyys eivät aiheuta lisää uhreja.

Katastrofialueen asukkaat ja valtiot tarvitsevat myös pitkäaikaista kansainvälistä yhteistyötä. Paikalliset ihmiset ovat menettäneet kotinsa ja mahdollisesti kaiken muun turvan. Jälleenrakennustyö on heille mittava taloudellinen haaste.

Useat valtiot, niiden mukana myös Suomi, sekä lukuisat kansainväliset järjestöt ovat lähettäneet alueelle avustustyöntekijöitä, tarvikkeita ja varoja. Aloitettu kansainvälinen avustusoperaatio on ennennäkemättömän laaja ja vaatii pitkän ajan.

Vetoan kaikkiin suomalaisiin, jotta te osallistuisitte tämän kansainvälisen onnettomuuden uhrien auttamiseen ja tuhojen korjaamiseen.

Olemme viime päivien aikana kokeneet liiankin konkreettisesti, miten maailma on meille yhteinen. Voimme voittaa hädän vain yhteistyöllä. Hyvinvointi ja turvallisuus ovat kansallisesti ja kansainvälisesti jakamattomia. Tarvitsemme yhteistyötä, joka antaa suojaa ihmisille ja mahdollisuuden kehitykseen myös köyhimmille maille.

Yhdistyneiden kansakuntien asema kansainvälisen turvallisuuden ja kehityksen edistämisessä on korvaamaton. Koko viime vuoden ajan on keskusteltu ja valmisteltu uudistuksia järjestön toiminnan tehostamiseksi. YK on juuri aloittanut historiansa suurimman operaation Kaakkois-Aasian katastrofin uhrien auttamiseksi. Suomi osallistuu jatkossakin aktiivisesti YK:n toimintaan. Tavoitteenamme on YK, joka on vahva ja toimiva tämän päivän maailmassa.

Kansalaiset

koettu katastrofi tulee olemaan vielä pitkään mukana kotimaamme arjessa monien ihmisten osalta läpi elämän. Olen kuitenkin luottavainen sen suhteen, että me kaikki koemme sen yhteiseksi vastuuksi.

Kuluneen vuoden aikana on kotimaassamme tapahtunut paljon tärkeitä yhteisiä asioita, joista olin aikonut puhua uudenvuodenpäivänä. Nyt uusi vuosi alkaa poikkeuksellisen surullisin sävyin. On kuitenkin monia syitä uskoa parempaan tulevaisuuteen. Suomi on edelleenkin hyvä maa elää. Tukekaamme toisiamme ja luottakaamme yhteistyön voimaan.

Haluan lopuksi kiittää omasta ja puolisoni puolesta yhteistyöstä ja lukuisista yhteydenotoista. Tukenne ja kiinnostuksenne yhteisten asioiden hoitoon on ollut tärkeää. Toivotan kaikille hyvää alkavaa vuotta 2005.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.