Mainos

Presidentti Ahtisaari: Tulitauko saatava pian Syyriaan

17:13

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan Syyriassa pitäisi rakentaa poliittista ratkaisua samaan aikaan kun maan kemiallisia aseita tuhotaan. Hän toivoo pikaista tulitaukoa ja päätöstä parlamenttivaalien valmistelun aloittamisesta.

MTV:n Uutisille antamassaan haastattelussa Ahtisaari korosti, että on tärkeää selvittää tarkasti, mikä taho käytti kemiallisia aseita ja missä.

Reilu vuosi sitten presidentti Ahtisaari neuvotteli New Yorkissa erikseen kunkin YK:n turvallisuusneuvoston pysyvän jäsenmaan kanssa. Yhteisymmärrys Syyriasta jäi kuitenkin vielä kauas. Nyt Ahtisaari arvioi, että Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisesta on löytymässä yksimielisyys. Ahtisaari kiittää etenkin Venäjän aktiivisuutta ja uskoo, että Syyria todellakin pakotetaan tuhoamaan kemiallisia aseitaan.

– Mutta yhtä tärkeää on, että jos (kemiallisten aseiden tuhoaminen) kestää vuoden, niin saman aikaisesti pitäisi saada aikaan poliittinen prosessi. Toisin sanoen tulitauko, koska onhan siellä muitakin aseita valtavassa määrin ja niitä käytetään kaiken aikaa. Yli sata tuhatta ihmistä on jo kuollut. Se on kamala ja iso määrä, Ahtisaari sanoo.

Rankaisuiskusta olisi syntynyt helposti koston kierre

Ahtisaari toivoo, että YK:n turvallisuusneuvosto päättäisi, että YK alkaisi valmistella Syyriassa parlamenttivaaleja riittävän pitkän ajanjakson päähän.

– Ja tähän liittyen, jos tulitauko onnistutaan saamaan, niin myös saataisiin rauhanturvayksikkö sinne, joka takaisi, että kun vaalit joskus järjestetään, että ne on niin rauhallisessa ilmapiirissä kuin mahdollista, Ahtisaari linjaa.

Ahtisaari ei hyväksy sotilaallista interventiota ilman turvallisuusneuvoston lupaa. USA:n suunnittelema rangaistusisku kemiallisten aseiden käytöstä olisi synnyttänyt helposti koston kierteen.

– Jos olisi nyt ajauduttu sotilaalliseen rankaisuoperaatioon, niin siitä olisi voinut sellainen kierre alkaa, että (presidentti) Assadin hallinto olisi ensimmäisen (operaation) jälkeen käyttänyt kemiallisia aseita uudelleen. Tulisiko sitten taas uusi rankaisuoperaatio, he käyttäisivät (Syyriassa) kemiallisia aseita uudelleen. Ja tämähän jatkuisi. Ja silloin (operaatioon osallistuvat) maat joutuisivat sillä lailla tähän hommaan mukaan, että siitä ei tule mitään muuta kuin soppaa, Ahtisaari katsoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.