Presidentti Ahtisaaren hautajaiset voivat kerätä yli 10 000 ihmistä kaduille – tällaiset ovat turvajärjestelyt

Presidentti Ahtisaaren hautajaiset voivat kerätä yli 10 000 ihmistä kaduille – tällaiset ovat turvajärjestelyt 2:39
Katso video: Näin poliisi varautuu presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisiin.

Poliisin mukaan presidentti Ahtisaaren hautajaisiin saapuvien arvovieraiden turvajärjestelyt vastaavat valtiovierailuja.

Presidentti Martti Ahtisaaren valtiolliset hautajaiset järjestetään perjantaina 10. marraskuuta Helsingissä.

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Heikki Porola arvioi kansalaisia saapuvan hautajaissaattueen reitille runsaasti.

– Tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia, vähän tietysti säästä riippuen. Nyt näyttää, että päiväkin on hiukan synkkä. Surullinen päivähän tämä on lähtökohtaisesti, Porola kertoo MTV Uutisille. 

Porolan mukaan televisio on paras tapa seurata hautajaisia, mutta paikan päälle tullessa hän suosittelee Helsingin Senaatintoria ja sen vieressä sijaitsevan tuomiokirkon alaportaita, yliopiston portaita, Presidentinlinnan edustaa sekä Mannerheimintiellä sijaitsevan Paasikiven aukiota ja Kiasman edustaa.

– Reitin varsi tietysti kauttaaltaan, kun siirrytään siunauksen jälkeen hautausmaalle, Porola sanoo.

Porola arvioi hautajaissaattueen kestävän noin 45 minuuttia Helsingin tuomiokirkosta Hietaniemen hautausmaalle.

Reitille pysäköidyt autot siirretään pois

Ahtisaaren hautajaiset alkavat perjantaina kello 13, mutta pysäköintikieltoja ja varoitusmerkkejä alkaa jo ilmaantua reitin varrelle. 

Porolan mukaan reitille pysäköidyt autot tullaan siirtämään etukäteen pois.

– Nyt kannattaa olla jo silmät auki, että ainakin reitin varrella, lähinnä siellä loppupuolella eli Arkadiankadun ja Pohjoisen Rautatiekadun nurkilla, seuraa millaisia merkkejä siellä on. Samoin tuomiokirkon ympäristössä on kieltoalueita. 

Pysäköintiä koskevat rajoitukset jatkuvat koko perjantain ajan ja Porola suositteleekin jättämään oman auton kotiin päivän ajaksi, jos suunnittelee Helsingin keskustaan saapumista. 

Hetkellisiä liikennehaittoja voi tulla jo aamupäivän aikana, mutta erityisesti iltapäivällä.

Turvajärjestelyt vastaavat valtiovierailuja

Ahtisaaren hautajaisiin saapuu noin 30 kansainvälistä arvovierasta.

Vieraiden joukossa ovat muun muassa Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa, Kosovon presidentti Vjosa Osmani, Namibian presidentti Hage Geingob, Tansanian entinen presidentti Jakaya Kikwete ja Irlannin entinen presidentti Mary Robinson.

Kaiken kaikkiaan hautajaisiin on kutsuttu lähes 800 vierasta.

Porolan mukaan arvovieraiden turvajärjestelyt ovat vastaavanlaiset kuin valtiovierailujen aikana.

– Tietysti nyt, kun heitä tulee useampia, päästään yksillä töillä joistain osista, Porola kertoo.

Porola kertoo hautajaisten turvajärjestelyjen olevan helpommin resursoitavat verrattuna esimerkiksi viime heinäkuiseen Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Suomen-vierailuun. 

Bidenin vierailun aikana Helsingissä hitsattiin kaivonkansia kiinni. Tällaisiin toimiin ei ryhdytä Ahtisaaren hautajaisten aikana.

– Tämä on yksipäiväinen ja osan päivästä kestävä lyhyehkö tapahtuma, eli sikäli paljon helpompi resursoida kaikkien osalta. Tietysti nämä juhlallisuudet ovat aivan toista luokkaa kuin valtiovierailuissa, Porola arvioi.

Poliisi ei näy hautajaisten juhlaseremonioissa muuten kuin osana siunaussaattoa.

– Poliisi on oikeastaan töissä. Ainoana näkyvänä juhlavuutena on meidän ratsukkomme, joka vetää presidentti Ahtisaaren siunaussaattoa.

Poliisin sijaan Puolustusvoimat on näkyvästi esillä.

– Pitääkin näkyä, koska on kysymys entisestä ylipäälliköstä, Porola lisää.

Korjaus 9.11. kello 12.03: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Ahtisaaren hautajaiset olisivat 10. lokakuuta. Hautajaiset ovat 10. marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat