Mainos

Prepaid-liittymien rekisteröinti olisi helppoa

Tietosuojavaltuutettu suhtautuu kuitenkin epäilevästi prepaid-liittymien rekisteröintiin.

Matkapuhelinoperaattoreiden mukaan ennalta maksettavien prepaid-liittymien käyttäjät olisi mahdollista rekisteröidä, jos sellainen velvoite tulisi voimaan. Prepaid-liittymiä on vajaat viisi prosenttia kaikista Suomen matkapuhelimista eli noin 300 000 kappaletta.

Pääministeri Matti Vanhanen esitti viikonvaihteessa, että prepaid-liittymien ostajat tulisi rekisteröidä terrorismin ja rikollisuuden torjumiseksi. Operaattorit kuitenkin epäilevät, olisiko rekisteröinnistä hyötyä.

-Teknisestihän se on helppoa, mutta tietenkin se lisää työmäärää myyntitilanteessa. Sen sijaan aiemmin myytyjen liittymien rekisteröimistä jälkikäteen en näkisi kovin järkeväksi, sanoo Juha Koivuniemi, Soneran liiketoiminnan kehitysjohtaja.

Ulkomaalaisten ja nuorten liittymiä

Operaattorit eivät itsekään tilastoi prepaid-liittymien käyttäjiä, joten tarkkoja tietoja ei heistä ole. Koivuniemen tietämän mukaan prepaid-liittymiä hankkivat esimerkiksi tilapäisesti Suomessa oleskelevat henkilöt, niin turistit kuin työkomennuksella olevatkin. Niitä ostetaan myös lapsille ja nuorille.

-Yksi käyttäjäryhmä ovat sellaiset henkilöt, joiden on luottotietomerkintöjen vuoksi vaikeaa tai mahdotonta hankkia jälkikäteen laskutettavaa liittymää, kertoo DNA Finlandin myynti- ja markkinointijohtaja Pekka Väisänen.

Väisänen epäilee, olisiko suomalaisten prepaid-liittymien rekisteröinnistä käytännössä paljoakaan hyötyä rikosten torjunnassa. Hän huomauttaa, että monessa Euroopan maassa enemmistö matkapuhelimista on prepaid-liittymiä.

Prepaid-liittymä on poliisin tuttu

Poliisi on jo usean vuoden ajan joutunut tekemisiin nimettömien prepaid-liittymien kanssa. Keskusrikospoliisista kerrotaan, että niitä käyttävät sekä tavalliset rikolliset että ammattilaiset, mikä hidastaa ja vaikeuttaa rikosten tutkintaa.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio suhtautuu tamperelaisen Aamulehden haastattelussa epäilevästi prepaid-liittymien rekisteröintiin.

Aarnion mukaan käyttäjäksi voisi olla liian helppo rekisteröityä väärillä henkilöpapereilla. Lisäksi rekisteröintipakko voisi johtaa siihen, että rikolliset ryhtyvät varastamaan nuorille hankittuja kännyköitä prepaid-liittymineen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.