Mainos

Powell: Vuoden 1994 sopimus P-Korean kanssa mitätöity

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powellin mukaan vuonna 1994 Pohjois-Korean kansa solmittu sopimus maan ydinaseohjelman jäädyttämisestä mitätöityi käytännössä, kun Pohjois-Korea myönsi rikkoneensa sitä.

-Kun kerroimme Pohjois-Korealle, että tiesimme mitä he tekivät, he palasivat asiaan seuraavana päivänä ja myönsivät, mutta syyttivät meitä omista puuhistaan ja sanoivat sitten pitävänsä sopimusta mitätöitynä, Powell sanoi sunnuntaina NBC-televisiokanavalla.

Powellin mukaan toisen osapuolen mitätöinti tekee koko paperista virattoman. Powell kertoi Yhdysvaltain harkitsevan parhaillaan sopimuksen mitätöimisen seurauksia, mm. talousapunsa lopettamista.

Powellin mukaan toimiin ryhdytään asteittain liittolaisten kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. New York Times -lehti kertoi aiemmin tänään, että Yhdysvallat harkitsee Pohjois-Korean kanssa solmitun sopimuksen hylkäämistä.

Kelly neuvotteli Tokiossa

Yhdysvaltain Itä-Aasian ja Tyynenmeren apulaisulkoministeri James Kelly neuvotteli tänään Japanin viranomaisten kanssa Tokiossa Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta. Kelly vieraili aiemmin Pekingissä ja Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa.

Tarkkailijat arvelevat Yhdysvaltain sopineen Japanin ja Etelä-Korean kanssa, että maat kehottavat yhdessä Pohjois-Koreaa lopettamaan ydinaseiden kehittämisen. Keskustelujen sisällöstä ei kuitenkaan heti annettu tietoja julkisuuteen.

Kelly sanoi eilen Soulissa, että Yhdysvallat haluaa rauhanomaisen ratkaisun Pohjois-Korean ydinasekriisiin, mutta vaati Pohjois-Koreaa heti lopettamaan ydinaseohjelmansa.

Pohjois- ja Etelä-Korean edustajat kävivät viikonloppuna Soulissa omia keskustelujaan Pohjoisen ydinasepaljastuksista. Osapuolet aloittivat eilen nelipäiväiset keskustelunsa, joista ei ole toistaiseksi annettu tietoja julkisuuteen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.