Mainos

Powell: Kyse enää viikoista

Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin mukaan Irakin aika on kulumassa vähiin.

Irakin vastaisesta sodasta päättäminen on Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin mukaan enää viikkojen kysymys. Irak ei ymmärrä YK:n turvallisuusneuvoston aseidenriisuntavaatimuksia eikä ota niitä vakavasti, Powell sanoi televisiokanava CNN:n haastattelussa myöhään eilisiltana Suomen aikaa.

Kysymykseen, kuinka paljon aikaa on jäljellä ennen kuin sotaan ryhtymisestä päätetään, Powell vastasi: -Viikkoja.

Powellin mukaan rauha on edelleen mahdollinen, mutta rauhanomaiseen ratkaisuun ei päästä, jos painetta hellitetään.

Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer oli aiemmin illalla sanonut, että on vielä liian aikaista ehdottaa aikarajoja asevoiman käytön sallivalle uudelle YK:n päätöslauselmalle.

(Kymmenen uutiset 14.02.2003)

Ranska: Raportti ei oikeuta sotaan

Ranskan mielestä asetarkastajien raportti ei oikeuta sotaa Irakia vastaan. Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin sanoi, että asetarkastuksia tulee jatkaa. Hän esitti, että asetarkastajille annettaisiin ainakin kuukausi aikaa tehdä työtään, minkä jälkeen turvallisuusneuvosto kokoontuisi jälleen tarkastelemaan sitä, kuinka työ on edennyt.

Myös Kiina kannattaa asetarkastusten jatkamista.

De Villepin esittää, että YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaiden ulkoministerit kokoontuisivat käsittelemään Irakin aseidenriisuntaa 14. maaliskuuta.

Nyt ei de Villepinin mielestä ole tarvetta laatia uutta päätöslauselmaa. Ranskan tiedustelupalvelu ei ole häneen mukaansa löytänyt merkkejä Irakin ja al-Qaida-verkoston yhteyksistä.

Britannian ulkoministeri Jack Straw sanoo, että Saddam Husseinin asenteessa on tapahduttava nopea ja dramaattinen käänne, jotta sota voitaisiin välttää.

(Kymmenen uutiset 14.02.2003)

"Irak aiempaa yhteistyökykyisempi"

Venäjä ulkoministeri Igor Ivanov vaatii YK:n asetarkastusten jatkamista ja kaiken tarvittavan avun antamista tarkastajille.

-Meillä on ainutlaatuinen tilaisuus tämän erittäin polttavan ongelman ratkaisemiseksi poliittisesti, Ivanov sanoi puheenvuorossaan YK:n asetarkastajien raportin jälkeen.

Asetarkastukset etenevät sujuvasti eikä ole vielä aika harkita voimankäyttöä Irakia vastaan, sanoi Ivanov.

Raportti osoittaa hänen mukaansa hyvin selvästi, että Irakissa tarkastusten ja seurannan alalla saatu aikaan ainutlaatuinen tilaisuus.

(Kymmenen uutiset 14.02.2003)

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.