Mainos

Powell Acehissa: En ole koskaan nähnyt mitään tällaista

Indonesiassa vieraillut Yhdysvaltain ulkoministeri kauhisteli hyökyaallon aiheuttamia tuhoja Acehin maakunnassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell arvioi tänään tuhojen laajuutta Indonesian Acehin maakunnassa, joka kärsi kaikkein eniten maanjäristyksen aiheuttamista hyökyaalloista.

Powell lensi helikopterilla Acehin pääkaupungin Banda Acehin yli.

- Olen ollut sodassa, olen kokenut lukuisia hirmumyrskyjä ja olen seurannut monenlaisia avustusoperaatioita, mutta en ole koskaan nähnyt mitään tällaista, hän sanoi toimittajille Banda Acehissa.

Hyökyaallot ovat kuljettaneet kukkuloille saakka autoja, veneitä ja rahtialuksia. Paikallisten asukkaiden mukaan kaikesta on pulaa ja sairaalat ovat täynnä loukkaantuneita. Katastrofi on vaatinut alueella yli 94 000 ihmisen hengen. Lisäksi lähes puoli miljoonaa ihmistä on joutunut kodittomaksi ja monet ovat menettäneet toimeentulonsa.

- En voi edes kuvitella sitä perheiden ja kaikkien muidenkin tuntemaa kauhua, kun he kuulivat pauhun lähestyvän ja joutuivat aallon vietäväksi.

Indonesian pääkaupungissa Jakartassa järjestetään huomenna kansainvälinen kokous, jossa suunnitellaan katastrofin uhrien hätäapua ja tuhoutuneiden alueiden jälleenrakennusta. Kokoukseen osallistuu Powellin lisäksi useiden maiden johtajia ja YK:n pääsihteeri Kofi Annan.

Yhdysvallat lupaa lisää helikoptereita katastrofialueelle

Yhdysvallat suunnittelee lähettävänsä lisää sotilashelikoptereita Aasian katastrofin avustustöihin. Helikoptereiden määrä luultavasti kaksinkertaistetaan lähiaikoina, Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin lehdistötilaisuudessa kerrottiin.

Toistaiseksi noin 45 amerikkalaista helikopteria on osallistunut avustusoperaatioon kuljettamalla ruokaa, vettä ja hätäaputarvikkeita eristyksiin jääneille alueille, jonne tie- ja lentoyhteydet ovat muuten poikki.

Pentagon on myös valmistautunut lähettämään katastrofialueelle kenttäsairaaloita. YK on ilmoittanut tarvitsevansa pikaisesti lisää kuljetuskalustoa. Erityisesti tarvitaan rahtikoneita.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.