Potilasturvalain määräämästä työstä kieltäytymisen seurauksia pohditaan

Oikeusministeriön mukaan potilasturvalailla töihin määrätyn kieltäytyminen voidaan tulkita hoitovastuun laiminlyönniksi

MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan oikeusministeriössä on valmisteltu muistio potilasturvalain seurauksista yksittäisille hoitajille. Jos lain nojalla töihin määrätty hoitaja kieltäytyy, tilanne voisi olla rinnastettavissa hoidon laiminlyöntiin.

Jos terveydenhuollossa toimiva vastuullinen henkilö laiminlyö tehtävänsä, ja potilas vammautuu tai kuolee, tästä voi normaalitilanteessa seurata syyte ja vahingonkorvausvaatimuksia. Tällöin voitaisiin katsoa, että työstä kieltäytynyt olisi rikosoikeudellisessa vastuussa, jos potilaille tapahtuu jotakin.

MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan oikeusministeriö ei sulje tätä mahdollisuutta pois.

Myös rikosoikeuden professori sanoo, että lain nojalla annetun määräyksen rikkominen voi johtaa seurauksiin yksittäiselle hoitajallekin.

- Joudutaan tutkimaan kaikki ne olosuhteet, ja tässä on tärkeää korostaa, että tässä on tämä yksilöllinen vastuu. Enää ei ole kyse vain järjestöjen toiminnasta. Ja tietysti kaikki toivomme, että tämä lakko saadaan vältettyä, mutta jos laki hyväksytään ja se tulee voimaan, niin se tulee korostamaan yksilöllistä vastuuta, kun se määräys on annettu. Sillä uhalla, että myöskin rikosoikeudellinen vastuu voi tulla kysymykseen, Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Raimo Lahti pohtii.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat