Potilailla pelataan flipperiä - raha menee lääkärin omaan pussiin

Terveydenhuollon ammattilainen moittii kovin sanoin niin julkista kuin myös yksityistä terveydenhoitoa. Hoidon priorisointi on retuperällä, yksityiset lääkäriasemat tuijottavat vain rahaan ja lääkäriliitolle potilas on toissijainen.

– Potilaan hoitaminen on kuin flipperin peluuta, siinä ei kuulu saadakaan selville, mikä potilasta vaivaa. Erikoissairaanhoidon myllyyn joutuva jää sinne pyörimään eikä kyse ole edes kaikkien sairaimmista, näin väittää dosentti Markku Myllykangas Itä-Suomen yliopistosta.

Myllykankaan mielestä 20 prosenttia potilaista aiheuttaa 80 prosenttia kustannuksista.

– Meidän pitäisi pystyä tunnistamaan nämä potilaat, sillä suuresta massasta ei löydy säästöjä, pamauttaa Myllykangas.

Voiton tuottaminen on tärkeämpää kuin sairaiden parantamien

– Suomessa on päätetty jo hoidon priorisoinnista parikymmentä vuotta sitten, mutta poliitikot eivät ole toteuttaneet sitä. Poliitikot pelkäävät seuraavia vaaleja. Puhutaan talouskriisistä, mutta sitten ei toteuteta jo tehtyjä päätöksiä. Mitä kauemmin odotetaan, sitä raskaammat ovat korjausliikkeet, harmittelee Myllykangas.

– Kansan suussa priorisointi on kirosana, koska kansa uskoo, että sen jälkeen sairaat eivät saa hoito. Kyse on kuitenkin siitä, että hoidetaan hoidoilla ja lääkkeillä, joista on todettu olevan hyötyä, toteaa Myllykangas.

Tietoa hoitojen vaikuttavuudesta ja hyödyistä potilaille tulee lisääntyy koko ajan. Sitä tuottaa Terveydenhuollon arviointiyksikkö eli Finohta, mutta ketään ei voi pakottaa näitä noudattamaan. Muutamat sairaalat ovat perustaneet myös oman arviointiylilääkärin viran, jossa pyritään kartoittamaan suurimman terveyshyödyn antavat hoidot.

Pahin kaikista on yksityissektori

– Kaikkein pahin on yksityissektori, jossa potilasta vedetään kölin ali mennen tullen. Terveitä ihmisiä houkutellaan tutkimuksiin, vaikka mitään lääketieteellistä perustetta ei ole. Tärkeintä on voiton tuottaminen, Myllykangas sanoo.

– Julkisella sentään pidetään tiukemmin kiinni käypä hoitosuosituksista.

Dosentin mukaan tavallisella ihmisellä ei ole mitään mahdollisuutta päätellä, onko tutkimuksista todellisuudessa mitään hyötyä.

Lääkäriliitto ajaa vain enemmän liksaa lääkäreille - potilas on toissijainen

– Potilaat kuvittelevat, että lääkäriliitto ajattelee kansanterveyttä. Tosiasiassa lääkäriliitto on liitto siinä missä paperi- ja metalliliittokin eli kyse on siitä, miten lääkärit saisivat enemmän rahaa. Liitto on vastustanut monia terveydenhuollon uudistuksia vain siksi, että ne eivät ole käyneet yksiin lääkärien edun kanssa, harmittelee Myllykangas.

Parhaiten hoidetaan tällä hetkellä lapsia ja nuoria. Takana on ajatus, että heidän kärsimyksensä on pahempi asia kuin aikuisten, sanoo Myllykangas.

– Nyt olisi korkea aika tarttua toimeen, sillä Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa ei ole jonkinlaista hanketta asian korjaamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat