Posti, Matkahuolto vai R-kioskin Ärräpaketti? Kuluttaja vertaili pakettipalveluita – testin nopein voi yllättää

Saitko tällaisen viestin? Posti ja poliisi varoittavat aidon näköisestä huijauksesta 0:33
Katso myös: Saitko tällaisen viestin? Posti ja pollisi varoittavat aidon näköisestä huijauksesta.

Kuluttaja-lehden tekemän pakettitoimitusvertailun nopein oli Posti.

Kuluttaja-lehti lähetti pistokokeena matkaan 24 pakettia ympäri Suomea ja selvitti, mikä seuraavista on paras vaihtoehto: Posti, Matkahuolto vai R-kioskin Ärräpaketti. Paketteja toimittavat muutkin yritykset, kuten DHL ja UPS, mutta niitä ei otettu vertailuun, koska niiden palvelut oli suunnattu ennen kaikkea yrityksille.

Nopein oli Posti

Tässä vertailussa nopeimmin paketit toimitti perille yllättäen Posti, vaikka sitä hitaudesta usein parjataankin. Posti oli ainoa, jonka kautta paketteja saapui määränpäähänsä heti seuraavana päivänä. Kuluttaja-sivuston mukaan yli puolet Postin paketeista saapui perille yhdessä päivässä. 

Pistokokeessa Matkahuollon tai R-kioskin kautta lähetetyistä paketeista yksikään ei saapunut perille seuraavaksi päiväksi. Matkahuolto ja Posti lupaavat pakettien olevan perillä 1–3 arkipäivässä, R-kioskin lupaama toimitusaika on 2–5 arkipäivää. Toimitusaika oli keskimäärin oli 2-3 päivää.

Pistokokeen perusteella Matkahuolto oli hieman hitaampi kuin R-kioski. Matkahuolto kommentoi asiaa Kuluttaja.fille huomauttamalla, että pistokokeen paketit jätettiin toimipisteisiin aamukymmenen jälkeen, joten ne eivät ehtineet mukaan saman päivän kuljetuksiin.

Jos kyseessä on poikkeuksellisen suuri paketti tai mikäli vastaanottaja ei pääse kilometrien päähän noutamaan pakettia pisteestä, silloin saattaa tämän testin mukaan parempi vaihtoehto olla jokin muu kuin nopeuskilpailussa parhaiten pärjännyt Posti.

Ei suuria hintaeroja

Hintojen suhteen Kuluttaja ei näiden kolmen toimijan välillä havinnut kovin suurta eroa. Jos vaikka valitsee lähetettäväksi pienimmän mahdollisen paketin, se maksaa toimittajasta riippumatta vajaat viisi euroa, jos paketin rekisteröi tai maksaa etukäteen netissä. Seuraavassa kokoluokassa Ärräpaketin hinta on korkeintaan euron muita korkeampi.

Pistokokeen perusteella R-kioskin Ärräpaketti ei näyttäisi olevan nopein tai halvin. R-kioski toimittaa korkeintaan viiden kilon paketteja. Tätä isommissa ja painavammissa lähetyksissä pitää käyttää Postia tai Matkahuoltoa. Tällöin painoraja on 35 kiloa. Matkahuolto perii lisämaksun yli 30 kilon lähetyksistä.

Kuluttajan mukaan kaikkein suurimmat paketit toimittaa perille Matkahuolto. Muun muassa rengassetit ja polkupyörät yritys on hinnoitellut erikseen.

Kaikkien pistokokeen pakettipalvelujen kohdalla lähetyksen hinta määräytyy paketin mittasuhteiden mukaan. Hinnastoissa kokoluokat on jaoteltu eri tavalla. Kuluttajan mukaan kaikkein pienimmän tai suurimman koon paketin kohdalla Posti tarjoaa eniten vastinetta rahoille. 

Lisähinnan maksamalla kaikki Postin ja Matkahuollon paketit saa tilattua kotiinkuljetuksella. Kotiinkuljetus maksaa 10–13 euroa riippuen siitä, miten tarkan toimitusajan paketille on valinnut. Ärräpaketit on noudettava R-kioskista.

Paketti ei aina saapunut oikeaan paikkaan

Kuluttajan mukaan Postilla on Suomessa on 2 900 noutopistettä, Matkahuollolla noin 1 900 ja R-kioskilla noin 500. Kuluttaja.fin pistokokeen perutsteella Ärräpaketin joutui noutamaan keskimäärin kilometrin kauempaa kuin muut.

Kuluttaja huomauttaa, että Postin ja Matkahuollon paketit eivät aina päädy toivottuun paikkaan. Mikäli toimituspisteeksi valittu automaatti on täynnä, paketti ohjataan toiseksi lähinnä olevaan pisteeseen. Kuluttaja.fi havaitsi testissään, että lähes kolmannes paketeista päätyi eri paikkaan kuin olisi pitänyt ja että näin kävi hieman useammin Matkahuollon kuin Postin lähetyksille. 

Testin paketit rekisteröity tai maksettu etukäteen

Kuluttajan testin hinnat koskevat paketteja, jotka on rekisteröity tai maksettu etukäteen netissä. Sivuston mukaan maksaminen palvelupisteessä on hintavaa. Esimerkiksi otettiin 10 x 30 x 40 senttimetrin kokoinen Postin paketti, jonka hinnaksi toimipisteessä maksettaessa tuli 22 euroa, kun verkossa hinnaksi tuli noin kuusi euroa. Hintaeroa tuli testin perusteella muissakin kokoluokissa viisi euroa.

Myös Matkahuollon pakettien lähettäminen toimipisteestä tuli viisi euroa kalliimmaksi kuin verkkoasioinnissa. Ärräpaketti sen sijaan maksetaan kioskissa paikan päällä, mutta jos paketin rekisteröi verkossa etukäteen, tulee säästäneeksi 50 senttiä.

Ärräpaketilla oma lähetyslaatikko

Kuluttajan mukaan Ärräpaketin lähettämiseen pitää käyttää R-kioskin omaa laatikkoa, joka maksaa euron. Testissä havaittiin, ettei kaikkia pakettikokoja välttämättä ollut saatavilla kaikissa R-kioskeissa. 

Postin toimipisteessä myydään eri kokoisia laatikoita. Postin S-koon laatikko, joka vastaa kooltaan suurinta Ärräpakettia, maksaa kolme euroa. 

Postin ja Matkahuollon kautta lähetettävät paketit saa pakata mielensä mukaan, kunhan pakkausohjeita on noudatettu.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Kuluttaja

Lue myös:

    Uusimmat