Miten tunnistaa laadukkaat vanhat vaatteet? Vintage-yrittäjä antaa helpot vinkit löytöjen tekoon: "Logot ja pesulaput on hyvä tutkia"

Miten tunnistaa laadukkaat vanhat vaatteet? Vintage-yrittäjä antaa helpot vinkit löytöjen tekoon:"Logot ja pesulaput on hyvä tutkia" 7:48
Katso millaisia löytöjä toimittaja Ismo Puljujärvi teki vintage-yrittäjän opissa!

Arkipäiväisyys ja ekologisuus ovat vahvasti esillä tällä hetkellä vintage-muodissa, kertoo oman vintage-verkkokaupan vuosi sitten perustanut Lotta Luostarinen. Kirpputoreja kierteleville hän haluaakin jakaa helpot vinkit todellisten löytöjen etsimiseen.

Vintage kuvastaa muotimaailmassa aikakautta, missä esiin pääsevät niin kalusteet, vaatteet kuin jopa autotkin. Vanhimmat vintage-tavarat voivat olla peräisin 1920-luvulta ja "nuoremmat" vuorostaan 90-luvulta.

Vintage-yrittäjä Lotta Luostarinen huomauttaa, ettei kaikki tietyllä aikakaudella valmistetut tuotteet ole automaattisesti vintagea.

– Vintage-tuotteeseen kuuluu tietynlainen laadukkuus esimerkiksi materiaalin tai valmistuksen suhteen, Luostarinen toteaa.

Vaikka vintage usein yhdistetään käytettyyn ja vanhaan, kuluttaja saattaa joutua maksamaan satojakin euroja kuluneista brändituotteesta.  

– 90-luvun Tommy Hilfigerin tai Ralph Laurenin urheiluvaatteet ovat edelleen haluttuja. Vaikka vaatteet olisivat vähän kuluneita tai jopa likaisia, niin ne voivat silti olla samanhintaisia kuin uudet.

– Tämä on silti hyvä asia, sillä kulumat tuovat mielenkiintoa tuotteeseen, ja samalla siitä huomaa, miten laatu on nykytuotantoa parempi.

Materiaali ratkaisee

Miten sitten kirpputorin vaaterekistä löytää juuri laadukasta vintagea? Ensimmäisenä Luostarinen neuvoo katsomaan, miten tuote on valmistettu.

– Takista voi tarkistaa, miten vuori on ommeltu, ja onko siinä käytetty luonnonkuitua esimerkiksi villaa.

Logoista ja pesulapuista on asiantuntijan mielestä hyvä tarkistaa, missä maassa tuote on tehty, ja onko kyseessä aito brändituote vai halpa väärennös.

– Itseäni kiinnostaa valmistusmaa. Tuote saa heti plussaa, jos se on Suomesta tai jostain Euroopan maasta, Luostarinen vinkkaa.

Valmistusmateriaali vaikuttaa myös hintaan. Luonnonkuidut nostavat heti tuotteen laatua, mutta vaativat samalla kunnossapitoa.

– Villatuotteissa nukkaharjan käyttö on hyvä muistisääntö.

Nahkatakki on kestosuosikki

Vintage-kulttuurissa haetaan Luostarisen mukaan nyt arkipäivään sopivia vaatteita, joita voidaan yhdistellä toisiinsa.

– Pitkät tai lyhkäiset nahkatakit ovat kestosuosikkeja, samoin myös Leviksen farkut.

Naisten muodissa halutuimpia ovat naiselliset mekot, jotka soveltuvat maihareiden tai lenkkareiden kanssa käytettäviksi.

Miehillä vuorostaan tyylisuuntaus on 90-luvulta, mistä merkkinä ovat pitkät leveälahkeiset housut. Villakangastakit säilyttävät myös kestosuosikin aseman miesten muodissa.

Vintage-kulttuurissa rikotaan myös sukupuolirajoja. 

– On hyvin yleistä, että naiset käyttävät miesten bleisereitä ja kravattia.

Lue myös:

    Uusimmat