Keskiviikkona ilmestyneessä Kuluttaja-lehdessä pureudutaan tuontikasvisten ja kotimaisten kasvisten eroon erityisesti ympäristönäkökulmasta. Kumpi on loppupeleissä ympäristöystävällisempi valinta: kotimainen vai espanjalainen tomaatti?
Mitä tomaatteja yleensä valitset kaupasta? Kasviksen alkuperällä todella on väliä. Kuluttajan selvityksen mukaan nimittäin espanjalaisen tomaatin vesijalanjälki on peräti 90-kertainen kotimaiseen verrattuna. Suomalainen talvitomaatti häviää eteläeurooppalaiselle tomaatille kuitenkin hiilijalanjälkivertailussa. Kumpi siis kannattaa napata ostoskoriin?
Suomalaisella tomaatilla kovempi hiilijalanjälki
Vielä vuonna 2004 kotimaisen kasvihuonetomaatin koko vuoden keskimääräinen hiilijalanjälki oli noin viisi kiloa tomaattikiloa kohti, mutta vuoteen 2017 mennessä tomaatin hiilijalanjälki on Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan puolittunut noin 2,6 kiloon tomaattikilolta. Etelä-Euroopassa, kuten Espanjassa, tomaatin hiilijalanjälki voi kuitenkin olla vain noin 0,15–0,5 kiloa tomaattikilolta.
Erot selittyvät luonnollisesti ilmasto-olosuhteilla: Etelä-Euroopassa valoa ja lämpöä riittää, eikä energiaa tarvita lämmitykseen ta valaisuun. Suomessakin tomaatin viljelyn hiilijalanjälki voi kesäisin puolittua talveen verratuna.
Kumpi on loppujen lopuksi parempi valinta: kotimainen vai espanjalainen tomaatti?
Kuluttaja-lehti muistuttaa, että edes espanjalaistomaattien kuljetuksesta aiheutuvat päästöt eivät vielä kuro umpeen kasvatuksesta syntyvien päästöjen eroja. Onko espanjalainen tomaatti siis ympäristöystävällisempi ja parempi valinta kuin kotimainen? Loppujenlopuksi ei.
