Kuluttaja: Kotimaisen ja espanjalaisen hätkähdyttävä ero – tämä jokaisen tomaatteja ostavan tulisi tietää

tomaatteja
Shutterstock

Keskiviikkona ilmestyneessä Kuluttaja-lehdessä pureudutaan tuontikasvisten ja kotimaisten kasvisten eroon erityisesti ympäristönäkökulmasta. Kumpi on loppupeleissä ympäristöystävällisempi valinta: kotimainen vai espanjalainen tomaatti?

Mitä tomaatteja yleensä valitset kaupasta? Kasviksen alkuperällä todella on väliä. Kuluttajan selvityksen mukaan nimittäin espanjalaisen tomaatin vesijalanjälki on peräti 90-kertainen kotimaiseen verrattuna. Suomalainen talvitomaatti häviää eteläeurooppalaiselle tomaatille kuitenkin hiilijalanjälkivertailussa. Kumpi siis kannattaa napata ostoskoriin?

Suomalaisella tomaatilla kovempi hiilijalanjälki

Vielä vuonna 2004 kotimaisen kasvihuonetomaatin koko vuoden ­keskimääräinen hiilijalanjälki oli noin viisi kiloa tomaattikiloa kohti, mutta ­vuoteen 2017 mennessä tomaatin hiilijalanjälki on Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan puolittunut noin 2,6 kiloon tomaattikilolta. Etelä-Euroopassa, kuten Espanjassa, tomaatin hiilijalanjälki voi kuitenkin olla vain noin 0,15–0,5 kiloa tomaattikilolta.

Erot selittyvät luonnollisesti ilmasto-olosuhteilla: Etelä-Euroopassa valoa ja lämpöä riittää, eikä energiaa tarvita lämmitykseen ta valaisuun. Suomessakin tomaatin viljelyn hiilijalanjälki voi kesäisin puolittua talveen verratuna.

Kumpi on loppujen lopuksi parempi valinta: kotimainen vai espanjalainen tomaatti?

Kuluttaja-lehti muistuttaa, että edes espanjalaistomaattien kuljetuksesta aiheutuvat päästöt eivät vielä kuro umpeen kasvatuksesta syntyvien päästöjen eroja. Onko espanjalainen tomaatti siis ympäristöystävällisempi ja parempi valinta kuin kotimainen? Loppujenlopuksi ei.

Kuluttaja-lehden artikkelissa muistutetaan myös, että avomaan vihanneksia kannattaisi ostaa nimenomaan lähituottajilta. Esimerkiksi kotimaisella perunalla on niin pienet hiilipäästöt, että sen pakkaamisesta ja kypsentämisestä syntyy kasvattamista enemmän päästöjä. Koska kasvattamisen päästöt ovat todella pienet, voi perunan kuljettaminen Suomen yhdestä kolkasta toiseen lisätä ilmastopäästöjä merkittävästi. Siksi kotimaiset avomaalla kasvavat, runsassatoiset kasvikset, kuten perunat, porkkanat, kaalit ja sipulit kannattaa ostaa mahdollisuuksien mukaan lähellä kasvatettuina.

Vaikka tuontitomaatti peittoaa kotimaisen hiilijalanjäljessä, kestävän veden kulutuksen suhteen suomalainen tomaatti on Kuluttaja-lehden mukaan ”ylivoimainen”. Siinä missä kotimaisen tomaattikilon vesijalanjälki on 35 litraa vettä, espanjalaisen tomaatin vesijalanjälki peräti yhdeksänkymmentä kertaa enemmän eli 3 165 litraa yhtä tomaattikiloa kohti. Espanjassa vähäisiä vesivaroja ­­käytetään runsaasti kasvihuonekasvisten viljelyyn, kun taas Suomessa on runsaasti vettä, josta ottaa.

Espanjalaisten tomaattien korkean vesijalanjäljen vuoksi Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuripitää kotimaista tomaattia pääsääntöisesti kestävämpänä valintana.  

– Kotimaista tomaattia ja kurkkua voi pitää ympäristön kannalta hyvinä valintoina – erityisesti kesällä, mutta ehkäpä myös ympäri vuoden. Suurin ero tulee vesijalanjäljestä ja muista ympäristökestävyystekijöistä, ei niinkään hiilijalanjäljestä, Katajajuuri sanoo Kuluttaja-lehdessä.

Lähde: Kuluttaja

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja