Porvoo hävisi kisan Nesteen jalostamosta – jalostamo sijoitetaan Rotterdamiin

Tuleeko Nesteen uusi miljardiluokan biojalostamo Porvooseen? Sijaintipaikasta päätös maalis-huhtikuussa 0:52
Viiden jälkeen käsitteli biojalostamon sijoituspaikkaa lähetyksessään helmikuun alussa

Neste on valinnut Rotterdamin seuraavan uusiutuvien tuotteiden jalostamon sijaintipaikaksi. Porvoo kilpaili Rotterdamin kanssa sijaintipaikasta.

– Perusteellisten tutkimusten ja laskelmien perusteella investoinnin kokonaiskustannukset ovat huomattavasti pienemmät Rotterdamissa. Päätöksemme perustuu tulevaisuuden kilpailukykymme varmistamiseen ja uusiutuvien tuotteiden kasvustrategiamme toteuttamiseen, kertoo Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker tiedotteessa.

Nesteen mukaan kustannuseroon vaikuttavat päätekijät ovat logistiikkakustannukset, paikkakohtaiset rakennuskustannukset ja vähähiilisen vedyn saatavuus. Lisäksi Porvoon jalostamoalue on monimutkaisempi, mikä johtaa korkeampaan toteutusriskiin ja pidempään rakennusaikatauluun. Rotterdam puolestaan ​​hyötyy uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvien polymeerien ja kemikaalien uusien markkinoiden läheisyydestä sekä läheisyydestä raaka-ainelähteisiin.

Lopullinen investointipäätös ehkä jo tänä vuonna

Neste kertoo pyrkivänsä luomaan valmiuden hallituksen lopulliseen investointipäätökseen tämän vuoden loppupuolella tai vuoden 2022 alussa.

– Arvostan avointa vuoropuhelua viranomaisten kanssa sekä Suomessa että Alankomaissa koko selvitysvaiheen ajan. Lähestymistapa on ollut rakentava etsiessämme parhaita ratkaisuja tulevaisuuden kasvumme mahdollistamiseksi, Vanacker sanoo.

Nesteellä on jo uusiutuvia polttoaineita tuottavat jalostamot Porvoossa, Rotterdamissa ja Singaporessa. 

Lue myös:

    Uusimmat