Mainos

Pommi-iskut siirsivät perustuslain allekirjoittamista

Irakiin julistettu kolmen päivän suruaika lykkäsi perustuslain allekirjoittamista perjantaihin. Eilisissä pommi-iskuissa kuoli eri arvioiden mukaan 170-180 ihmistä ja haavoittui yli 400.

Irakin hallintoneuvosto ilmoitti tänään siirtäneensä väliaikaisen perustuslain allekirjoittamista perjantaihin. Seremoniaa päätettiin lykätä sen jälkeen, kun maahan oli julistettu kolmen päivän maansuru.

Perustuslakineuvotteluja käytiin yötä myöten viikonloppuna, kunnes osapuolet ilmoittivat päässeensä sopuun maanantaina. Kättä väännettiin ennen kaikkea islamin roolista, kurdien vaatimasta itsehallinnosta ja naisten asemasta.

Eilisissä pommi-iskuissa kuoli eri arvioiden mukaan 170-180 ihmistä ja haavoittui yli 400. Hyökkäykset kohdistuivat shiiamuslimeihin, minkä uskotaan merkitsevän sitä, että kapinalliset yrittävät saada irakilaisia toisiaan vastaan. Poliisin mukaan kolme itsemurhaiskun tekijää räjäytti itsensä Bagdadissa ja yksi Kerbalassa. Tuhoa aiheutettiin myös kranaateilla ja pyhien paikkojen läheisyyteen piilotetuilla räjähteillä.

Iran keskeytti pyhiinvaellukset


Iran ilmoitti tänään keskeyttäneensä kaikki pyhiinvaellukset shiiamuslimeille tärkeisiin paikkoihin Irakiin. Uutistoimisto IRNA:n mukaan Kerbalan ja Bagdadin hyökkäyksissä kuoli 22 iranilaista ja satakunta haavoittui. Irakissa oli iskujen aikaan arviolta 300 000 iranilaista viettämässä shiiamuslimien Ashura-juhlaa.

Yhdysvaltain johtaman liittouman edustaja sanoi tänään Bagdadissa, että iskuihin syylliset terroristit luultavasti ylittivät rajan Iranista pyhiinvaeltajien joukossa. Kerbalassa on hänen mukaansa pidätetty iskujen johdosta 15 ihmistä. Osa pidätetyistä puhuu farsia (nykypersiaa) ja heidän uskotaan olevan Iranista.

-Huomattava määrä iranilaisia tuli rajan yli juhlimaan Ashuraa, satojatuhansia, ja heidän joukossaan on ollut pieni joukko niitä, joilla mahdollisesti oli yhteyksiä terrorijärjestöihin, edustaja sanoi. Iskuissa kuoli kaikkiaan noin 180 ihmistä.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.