Mainos

Pommi-isku Pohjois-Irlannissa

Useita kymmeniä ihmisiä loukkaantui, kun autopommi räjähti Enniskillenin suurimman hotellin pysäköintialueella Pohjois-Irlannissa viime yönä. Kuolonuhreilta on tiettävästi vältytty. Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA kiisti tänään osallisuutensa pommi-iskuun. Järjestö ilmoitti asiasta puhelinsoitolla Irlannin radio- ja televisioyhtiö RTE:lle.

Nelisenkymmentä ihmistä vietiin sairaalaan räjähdyksen jälkeen, mutta kukaan ei loukkaantunut vakavasti. Räjähdys tuhosi täysin hotellin julkisivun. Pommista varoitettiin puhelimitse noin puolta tuntia ennen räjähdystä. Näin hotellin henkilökunta ja asukkaat ehdittiin evakuoida rakennuksesta.

Irlannin pääministeri John Bruton tuomitsi pommi-iskun. Hän myös kehotti Pohjois-Irlannin asukkaita lopettamaan nyt jo viikon jatkuneet levottomuudet. Pääministeri Brutonin mukaan pommi räjähti niin pian varoituksen jälkeen, etteivät sen asettajat piitanneet yhtään mahdollisista ihmishenkien menetyksistä. Pommi-isku sekä viimeaikainen "järjestäytynyt mellakointi" on hänen mukaansa väärin sekä moraaliselta että poliittiselta kannalta. Bruton kehotti Pohjois-Irlannin asukkaita pidättyvyyteen "typerän ja pelottavan väkivallan" sijaan.

Poliisin mukaan auto, jossa pommi yöllä räjähti, oli varastettu Irlannin pääkaupungista Dublinista heinäkuun alussa. Enniskillen sijaitsee lähellä Irlannin rajaa. Paikkakunta tuli tunnetuksi Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n rajusta pommi-iskusta yhdeksän vuotta sitten. Iskussa kuoli 11 ihmistä ja 63 loukkaantui.

Rauhanprosessi vaarassa

Viime yön pommi-isku oli Pohjois-Irlannin ensimmäinen sitten syyskuun 1994, jolloin IRA julisti tulitauon. Viime helmikuussa IRA kuitenkin lopetti tulitaukonsa, koska se katsoi rauhanneuvottelujen ajautuneen umpikujaan.

Protestanttien pyssymiehet saattavat lopettaa lähes kaksi vuotta kestäneen tulitaukonsa ja kostaa hotelliin tehdyn pommi-iskun, sanoi kiellettyjä sissiryhmiä lähellä olevan unionistipuolueen PUP:n edustaja David Ervine. Ervine sanoi olevansa turhautunut ja vihainen pommi-iskusta, ja hän kutsui viimeaikaista tilannetta Pohjois-Irlannissa "hirvittäväksi".

Kielletyt Ulsterin vapaaehtoisjoukot (UVF) ja Ulsterin vapautustaistelijat (UFF) julistivat tulitauon lokakuussa 1994. Ne ovat pitäneet tulitauosta kiinni huolimatta siitä, että IRA aloitti uudelleen iskunsa. Ryhmittymien pyssymiehet surmasivat ennen tulitaukoa satoja katolilaisia kostoksi IRA:n iskuista. Ulsterin vapautustaistelijoita lähellä oleva PUP on osallistunut Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluihin.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.