Mainos

Pölyt vaivaavat Etelä-Suomessa

Katu- ja siitepölyjen yhteyshyökkäys alkanut.

Katupölyä on taas ilmassa.

Joka keväinen katupölyjen ja siitepölyjen yhteiskieputus on jo alkanut eteläisessä Suomessa. Ensimmäisinä ilman pölyille reagoivat allergiset ja astmaa sairastavat, pölymäärien lisääntyessä muillakin silmät kirvelevät ja nenä niiskuaa.

Ilmassa leijuva pöly lisää astmaoireita, karkejakoinen pöly puolestaan ärsyttää erityisesti silmiä ja pienet, hengityksen mukana kulkeutuvat pölyhiukkaset pääsevät aina keuhkoihin asti. Oireet ovat jokaisen helposti havaittavissa.

- Lähinnä ne, mitä vastaanoton puitteissa tulee esille, on silmien ärsytys, nenän limakalvojen ärsytys ja keuhoputken limakalvojen ärsytys, kertoo työterveyslääkäri Petri Nieminen Turun Mehiläisestä.

Ensiapuakin voi itselleen antaa.

- Yleensä pärjätään oireen mukaisilla hoidoilla. Ärsytystä lievittävillä paikallishoitovalmisteilla. Silmätipat, nenäsuihkeet ja vastaavat.

Eikä se riitä, että katupöly kiusaa. Samaan aikaan kun yleensä hyökkäksen aloittaa siitepölyt. Ensin taivaalta tulee kaukokulkeutunut laivue ja sitten alkaakin jo lepän siitepöly. Tätä seuraa koivu, jonka siitepöly on yleisin alergian aiheuttaja.

Missä vaiheessa sitten on syytä lähteä lääkärin vastaanotolle?

- Saattaa olla, että allergiset ihmiset sekä astmaan taipuvaiset ihmiset saavat voimakaampia oireita, voi tulla myöskin silmätulehduksia, poskiontelon tulehduksia ja keuhkoputken tulehduksia. Astmaoireet voi astmaatikoilla pahentua, ja silloin jos omalääkitys ei riitä, on syytä lähteä lääkäriin.

(Seitsemän uutiset 25.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.