Mainos

Poliitikot tenttasivat päätoimittajia Journalismin päivillä

Journalismin päivillä suurimman suosion kymmenistä eri esityksistä, seminaareista ja paneeleista sai tapahtuma, jossa kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat haastattelivat päätoimittajia.

- Arvon päätoimittajat, tunnetteko lahjonnan ongelman? Oletteko käyneet Lapin matkoilla? Voitteko kertoa sidonnaisuutenne? Tämän ja paljon muuta halusi tietää puolustusministeri Seppo Kääriäinen haastatellessaan tänään Journalismin päivillä neljää päätoimittajaa Helsingin Messukeskuksessa.

Päätoimittajien haastattelutunti oli käännös perinteisestä pääministerin haastattelutunnista, sillä tällä kertaa kysyjinä oli kolme raskaan sarjan poliitikkoa: keskustapuolueen Kääriäisen lisäksi SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen.

Kolmikon kysymyksiin olivat vastaamassa Image-lehden päätoimittaja Mikko Numminen, Ilta-Sanomien päätoimittaja A-P Pietilä, Ylen ohjelmajohtaja Kari Mänty ja Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala. Kyselytunti radioitiin suorana Radio Suomessa pääministerin haastattelutunnin tapaan.

Kukaan päätoimittajista ei myöntänyt ottavansa vastaan lahjuksia - Ilta-Sanomien Pietilä sen sijaan halusi korostaa, että toimittajien tehtävänä on olla siellä, missä puheenaiheetkin ovat.

- Olen kahdenkymmenen vuoden ajan ollut Lapissa hiihtämässä, kalastamassa ja jopa puolustusministerin saunaillassa. En kyllä koe kovasti saunassa korruptoituvani, Pietilä sanoi.

Muut päätoimittajat Imagen Nummista lukuun ottamatta kertoivat myös saunoneensa ja katsoneensa oopperaa jonkun muun laskuun, mutta eivät uskoneet sen vaikuttaneen tiedotusvälineensä journalismiin.

- No he nyt osaavat vastata mihin tahansa, kysyjänä ollut Kääriäinen tuhahti päätoimittajien vastaukset kuultuaan.

Kuka tuo perheen julkisuuteen?

Lapin matkojen ja saunareissujen lisäksi Kääriäistä, Kataista ja Heinäluomaa kiinnostivat viime aikoina paljon keskusteltu poliitikkojen yksityisen ja julkisen elämän raja.

- Seuraako politiikkaan tulemisesta se, että puoliso ja lapset vedetään mukaan julkisuuteen? Minusta tietty yksityisyyden raja on tärkeä. Journalismilla on aina selitys kaikkeen, haluaisin nyt kuulla sen, Heinäluoma yllytti.

Jokainen päätoimittaja oli sitä mieltä, että poliitikko voi itse valita, miten paljon yksityistä elämäänsä ja perheettään julkisuuteen tuo.

- Yhtään poliitikon vaatekaappia tai hartiapankilla rakennettua omakotitaloa ei tungeta väkisin katsomaan. Jos yksityistä elämää ei halua tuoda julkisuuteen, niin ei tarvitse. Mutta kun sen kerran tuo, niin siellä pysyy, Ilta-Sanomien A-P Pietilä sanoi.

Korruptiokysymystä lukuun ottamatta poliitikot kohtelivat päätoimittajia keveillä hansikkailla. Sekä Kääriäinen että Heinäluoma valittelivatkin, että kysyminen on yllättävän vaikeaa: Heinäluoman mielestä päätoimittajat ovat mahdottomia grillattavia, koska heiltä tulee pitkä vastaus, jonka aikana alkuperäinen kysymys ehtii jo unohtua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.