Aili ja Toivo murhattiin vuonna 1997, nyt poliisilla on uusi todiste – KRP kerää marraskuussa dna-näytteitä murhaajan löytämiseksi

Oulun 21 vuoden takainen Lempisten eläkeläispariskunnan murha on yhä ratkaisematta 0:13
Teko oli raaka ja siinä käytettiin muun muassa tylppää lyömäasetta, rikoskomisario Antti Palokangas kertoi Rikospaikan haastattelussa lokakuussa 2018.

Keskusrikospoliisi kerää kuluvan marraskuun aikana muun muassa Oulun seudulla useita dna-näytteitä, joista saattaa löytyä ratkaisu marraskuussa 1997 surmatun pariskunnan 69-vuotiaan Aili Lempisen ja 67-vuotiaan Toivo Lempisen murhatapaukseen.

Lempisten aikuinen poika löysi vanhempansa sidottuina ja surmattuina pariskunnan Tuiran kaupunginosassa sijainneen kerrostalokodin kylpyhuoneesta torstaina 27. marraskuuta 1997. Henkirikos on siitä saakka ollut selvittämättä.

Viime kesänä jutun tutkintavastuu siirtyi paikallispoliisilta keskusrikospoliisille. KRP on kesän ja syksyn aikana käynyt tutkinta-aineistoa läpi ja puhuttanut ihmisiä.

Kehittyneen dna-tekniikan ansiosta poliisi sai jo vuonna 2017 yksilöityä Lempisten asunnon kylpyhuoneesta aikanaan kerätyistä näytteistä tekoon liittyvän tuntemattoman dna:n.

– Todennäköisesti se kuuluu henkirikoksen tekijälle, tutkinnanjohtaja Ari Soronen KRP:stä kertoo MTV Uutisille.

Sorosen mukaan marraskuun aikana kerättäviä useita dna-näytteitä verrataan tähän poliisin hallussa olevaan toistaiseksi tuntemattomaan dna:han. Tarkemmin Soronen ei paljasta henkilöpiiriä, josta näytteitä aiotaan kerätä.

– Siitä lähdetään, että osuma dna-vertailussa merkitsisi sitä, että meillä olisi todennäköinen tekijä tiedossa.

Tekoajankohta rajattu puolen tunnin tarkkuuteen

Lisäksi KRP on pystynyt rajaamaan henkirikoksen tekoajan tiistaipäivän 25. marraskuuta 1997 aamuun välille 9.30-10.

Sorosen mukaan Toivo oli tuona aamuna vielä yhdeksän jälkeen vastannut Ailille tulleeseen puheluun ja pyytänyt tämän puhelimeen. Aamulla kymmenen jälkeen Lempisille tulleet puhelut menivät suoraan vastaajaan.

– Tekoaika on saatu tutkinnassa kutistettua tuohon puolen tunnin haarukkaan, Soronen sanoo.

Poliisi käynnisti heti alkujaan laajat etsinnät pariskunnan surmaajan löytämiseksi.

Tutkinnan aikana poliisi on puhuttanut kaikkiaan satoja ihmisiä ja tarkastanut lukemattoman määrän erilaisia vihjeitä, mutta tekijää ei ole saatu kiinni.

KRP kaipaa nyt yhä havaintoja ja vihjeitä, jotka saattaisivat jotenkin liittyä henkirikokseen. Edelleen tavoittamatta on murhapäivän aamuna Lempisten talon hissistä tullut ja ulos kävellyt haalaripukuinen ja alumiinisalkkua kantanut mies.

– Henkirikoksen tekijä on suurella todennäköisyydellä ollut jollain tavalla tuttu henkilö Lempisille, sillä joko Aili tai Toivo on avannut oven hänelle.

– Selvää on, että joku tai jotkut tietävät tästä asiasta jotain, Soronen sanoo.

KRP tutkii tapausta murhana sen erityisen raakuuden tai julmuuden takia.

– Teko oli raaka ja siinä käytettiin muun muassa tylppää lyömäasetta, rikoskomisario Antti Palokangas kertoi Rikospaikan haastattelussa lokakuussa 2018.

Tapaukseen liittyvät vihjeet voi soittaa poliisin numeroon 0295 485032.

Lue myös:

    Uusimmat