Poliisihakkerin tuomiota harkitaan

Tampereen poliisikouluun liittyvässä rekisteririkossyytteessä esitettiin perjantaina loppulausunnot. Juttu jäi päätettäväksi, mutta käräjäoikeus lykkäsi sitä tuomion harkitsemista varten. Päätös luetaan 6. helmikuuta 1998.

Syyttäjä vaatii poliisikoulussa opiskelleelle poliisimiehelle rangaistusta henkilörekisteririkoksesta ja tietokonelaitteiden luvattomasta käytöstä.
Syytteen mukaan mies oli käynyt keväällä 1996 poliisikoulun koneilla parisataa IRC-keskustelua. Yhden "irkkailun" aikana hän oli hankkinut satunnaisesta keskustelukumppanistaan Tampereen seudulla asuvasta naisesta henkilötietoja ajoneuvorekisteristä.

Nainen pahastui tästä ja ilmoitti asiasta poliisikoululle. Poliisikoulun oppilailla ei ole oikeutta käyttää henkilörekistereitä tällaisiin tarkoituksiin.
Poliisikoulun edustajien mukaan mies oli tietotekniikkataidoiltaan "ylivoimainen muihin verrattuna".
Hänet oli vapautettu koulun atk-opetuksesta, mutta hän halusi edelleen kehittää taitojaan koulun koneilla.

Internetin WWW-selailu on koulussa sallittu. Muutenkin oppilaita kannustetaan atk-taitojen hiomiseen. IRC-keskustelu on kuitenkin kielletty.
Nykyisin 27-vuotias mies jatkaa poliisin virassa Pohjois-Karjalassa. Poliisikoulu vaatii häneltä vajaan 10000 markan korvauksia. Virasta erottamista ei ole vaadittu. Tuomion muoto vaikuttaa siihen, seuraako asiasta myöhemmin jotain hallinnollisia päätöksiä.

Käsiteongelmia käräjäsalissa

Oikeusjutun loppulausunnot päättyivät amerikkalaistyylisiin vetoomuksiin. Johtava kihlakunnansyyttäjä Jouko Nurminen sanoi, että puolustuksen puheet olivat pahinta sumuverhoa, mitä hän on liki 20-vuotisen uransa aikana kohdannut.
Vastaajan asiamies helsinkiläinen konsuli Aarno Negru-Vode puolestaan piti syytettä pahimpana ilmaan huitaisuna 30-vuotisella työurallaan.
Oikeuden puheenjohtaja muistutti välillä, että paikka on oikeussali eikä tietotekniikan peruskurssi.

Puolustus myönsi 13.5.1996 käydyn IRC-keskustelun, mutta kiisti rikkomukset ja vahingonteot. Kurssin aikana noin 1000 muuta oppilasta pääsi koulun koneille.
Vastaaja ei puolustuksen mukaan asentanut koulun koneille Telnet-pääteohjelmia tai omia ohjelmia. Syyttäjän esille nostama NetChat-ohjelma valmistui Yhdysvalloissa päivää myöhemmin 14.5.1996.
IRC-keskusteluja hän kävi ottamalla Telnetillä yhteyden omalle kotikoneelleen, jossa pyöri IRC-ohjelma.
Kaksi päivää ennen poliisikurssin päättymistä mies sai todistuksen sijasta tiedon rikosepäilyistä. Koulu joutui kuitenkin myöntämään todistuksen myöhemmin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat