Poliisi uupuu työtaakkaansa: Pyörävarkauksien ja huumerikosten tutkinnan voi lähes unohtaa

Sairaslomien määrä kasvaa, töitä on karsittava niin, että kansalaisten perusturvallisuus kärsii, johto kaunistelee rikostilastoja. Tätä on poliisin arki Suomessa vuonna 2014, kertoo poliisien mielenosoituksen järjestäjiin lukeutunut entinen vanhempi konstaapeli Mika Nygård.

– Emme olleet marssimassa ketään vastaan, vaan yleisen turvallisuuden puolesta. Meidän mielestämme kansalaisten oikeusturva on heikkenemässä suhteettoman paljon, poliisin työstä irtisanoutunut Nygård kertoi MTV Uutislivessä.


Viimeisen viiden vuoden aikana poliisin toimintaa on pyritty tehostamaan rakenneuudistuksilla. Vaikka poliisijohtoa on saatu karsittua resurssien kasvattamiseksi, kentällä toimivaan henkilöstöön panostetaan yhä vähemmän. 

– Pitää paikkansa, että poliisitoimintaan on jaettu lisää rahaa, mutta henkilöstöön käytettävä raha on vähentynyt noin 3 prosenttia. Uudistukset ovat aiheuttaneet henkilökunnan väsymistä ja turhautumista. Missään ei myös olla mitattu, miten uudistukset ovat toimineet, ovatko ne tuottaneet haettua tulosta. Tällä hetkellä näyttää, että tarvitsisimme ehdottomasti lisää henkilökuntaa lisääntyvään tehtävämäärään.

Nygårdin mukaan vuoteen 2018 mennessä eläkkeelle jää noin 1400 poliisia. Samaan aikaan poliisikoulusta valmistuu 840 uutta poliisia. Helsingin poliisin viestintäjohtaja ja ylikomisario Juha Hakola onkin myöntänyt aiemmin, että poliisi hoitaa nykyään ensin henkeen ja terveyteen kohdistuvat tehtävät, loput niin hyvin kuin pystytään.

– Tilanne on näin tyly. Olen itsekin ollut tehtävissä, missä on huomattu, että asunnossa myydään huumeita, mutta ylitöihin ei ole ollut varaa.

Huumausainerikosten lisäksi osa myymälävarkauksista, rattijuoppojen etsinnöistä ja kotikeikoista jätetään hoitamatta. Pyörä- ja mökkivarkaudet jäävät lähes täysin tutkimatta.

Helsingissä poliisin väsyminen näkyy Nygårdin mukaan henkisten ongelmien kasvamisena.

– Ihmiset nääntyvät työtaakkansa alle. Itsellänikin työpaikan vaihtamisen taustalla on turhautuminen. Resursseja on leikattu, huumeiden myynti on avoimempaa ja vapaampaa. Joutuu käsijarru päällä tekemään hommia.

Nygårdin mukaan moni poliisi miettii alan vaihtoa ja opiskelemaan lähtemistä, sillä he haluaisivat tehdä työnsä kunnolla, ei niin kuin niihin panostetaan nyt.

Lue myös:

    Uusimmat