Poliisi tutkii vanhusten koronakuolemia Kiuruvedellä – Attendo: "Olisi tärkeää ymmärtää, että hoivakoti ei ole sairaala, vaan ihmisten koti"

Kiuruveden hoivakodissa 11 vanhusta on kuollut ja osa sairastaa yhä – omaiset eivät voi siirtää läheisiään hoivakodista pois 3:50
Kiuruveden hoivakodissa 11 vanhusta on kuollut ja osa sairastaa yhä – omaiset eivät voi siirtää läheisiään hoivakodista pois

Itä-Suomen pääpoliisiaseman talousrikostutkinta on saanut selvitettäväkseen Kiuruveden Kallionsydämen hoivakotia koskevan esiselvitysilmoituksen. Miten Attendo kommentoi ilmoitusta?

Rikosilmoituksesta kertoi ensimmäisenä Yle. Talousrikostutkintayksikön rikoskomisario Minna Immonen vahvistaa asian myös MTV Uutisille: hänen mukaansa poliisi on selvitystyönsä jälkeen kirjannut poliisiasiain tietojärjestelmään esiselvitysilmoituksen. 

Immosen mukaan vastaavanlaisia ilmoituksia kirjataan tietojärjestelmään "hyvin matalalla kynnyksellä". 

– Kun esitutkintalain mukaan on syytä tehdä alustava selvitys siitä, onko asiassa mahdollisesti tapahtunut rikosta, me kirjaamme sen patja-rikosilmoitusjärjestelmään, hän selventää. 

Poliisi on saanut tutkintapyynnön

Immosen mukaan poliisi tekee Kiuruveden Kallionsydämen hoivakotia koskevassa jutussa sekä omaa selvitystyötään että myös tiivistä yhteistyötä aluehallintoviraston (avi) kanssa. 

Immonen kertoo, että poliisi saa tällä tietoa lähipäivien aikana avilta tarkan tiedon siitä, tuleeko aluehallintovirastolta tutkintapyyntöä tapaukseen liittyen. 

– Toki valvovaviranomainen on avi ja me olemme esitutkintaviranomainen. Teemme oman selvityksen, mutta aluehallintovirasto on myös se, joka voi tehdä meille tutkintapyynnön.

– Tässä kyseisessä tapauksessa me olemme saaneet jo nyt yksityisen henkilön tekemän tutkintapyynnön, Immonen paljastaa.

Immonen pitää hyvin mahdollisena sitä, että tapauksessa on tapahtunut rikos.

Attendo: "On hyvä, että asioita tutkitaan"

MTV Uutiset oli yhteydessä Attendoon, jonka toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kertoo yhtiön kannasta sähköpostise. 

– On hyvä, että asioita tutkitaan. Annamme täyden tukemme ja materiaalit, kuten lokikirjamme tapahtumista, viranomaisten käyttöön. Tapahtumia on käyty Itä-Suomen aluehallintoviraston kanssa läpi ennen päätöstämme keskeyttää Kallionsydämen toiminta. Tämä keskustelu valvojan kanssa jatkuu tarvittaessa, hän kertaa.

Holqvistin mukaan suurimmassa osassa Attendon hoivakoteja tasapainotellaan suojautumisen sekä tavallisten, arkisten asioiden välillä. Hänen mukaansa yksikin koronavirustartunta on liikaa, ja siksi Attendon henkilöstö tekee kaikkensa, jotta tartuntoja ei ilmaantuisi yhtään enempää.

– Yleisellä tasolla on hyvä ymmärtää, että tilanne 400:ssä hoiva- ja palvelukodissamme on hyvä. Olemme tänään kertoneet, että vain kahdessa hoivakodissamme, joista toinen on Kallionsydän, on toistaiseksi todettu tartuntoja.

Holqvist huomauttaa vastauksessaan, että hoivakoti on kodinomainen ympäristö. 

– Olisi myös tärkeää ymmärtää, että hoivakoti ei ole sairaala tai terveyskeskuksen vuodeosasto, vaan ihmisten koti. Terveyspalvelut asukkaillemme järjestää aina kunta tai kuntayhtymä – käytännössä siis kaikki terveydenhuolto- ja lääkäripalvelut ovat kunnan vastuulla, hän sanoo. 

Myös Helsingin poliisille tullut tutkintapyyntö

Vastikään ilmeni, että myös Helsingin poliisille on tehty huhtikuussa tutkintapyyntö vanhainkotien toimista koronapandemian aikana.

Poliisia on pyydetty tutkimaan, ovatko vanhainkodit tai niiden vastuuhenkilöt rikoksiin jättämällä noudattamatta koronaviruksen ehkäisemiseksi annettuja säädöksiä.

Tutkintapyynnöstä tehdään alustava selvitys.

Lue myös nämä koronavirukseen liittyvät, kaikenkattavat artikkelit: 

Lue myös:

    Uusimmat