Korona vei 11 vanhuksen hengen Kiuruveden hoivakotitragediassa – Nyt puhuu Attendo: "Näkymätön vihollinen oli saanut levitä yksikössämme yli 14 päivää"

3:50
MTV Uutiset Live: Kiuruveden hoivakodissa 11 vanhusta kuollut koronaan

Kiuruvedellä sijaitseva hoivakoti Kallionsydän on saanut paljon julkisuutta hoivakodissa ilmenneiden lukuisten koronakuolemien vuoksi. Hoivayritys Attendo kertoo nyt oman versionsa tapahtuneesta.

Viime viikkojen aikana Kallionsydämen asumispalveluyksikössä on kuollut yhteensä 11 iäkästä asukasta. 

Kallionsydän siirtyi Ylä-Savon sote-kuntayhtymän hallintaan hoivayritys Attendolta 9. huhtikuuta. Kuntayhtymän mukaan hoivakodin tilanne on nyt vakaa eikä uusia tartuntoja ole ilmennyt.

Attendo julkaisi tänään verkkosivuillaan toimitusjohtaja Virpi Holmqvistin kirjoittaman laajan katsauksen, jossa avataan hoivakotitragedian taustoja.

Yrityksen mukaan kaikki alkoi Kalliosydämeen lyhytaikaiseen hoitoon tulleesta asukkaasta.

"Näkymätön vihollinen"

Asukkaalla ei Attendon mukaan ollut oireita Kalliosydämessä asumisen aikana, joten koronatartunnasta saatiin tieto vasta noin viikko sen jälkeen, kun asukas jo poistunut hoivakodista.

Tässä vaiheessa osa hoivakodin asukkaista oli jo alkanut oireilla, joten sote-yhtymän lääkäri päätti asukkaiden testauksesta.

27. maaliskuuta selvisi, että Kalliosydämen lyhytaikainen asukas oli koronapositiivinen.

– Tämä näkymätön vihollinen oli saanut levitä yksikössämme yli 14 päivää tietämättämme asiasta, eikä meillä ollut mitään syytä olettaa, että oireeton asukas kantoi tartuntaa, toimitusjohtaja Holmqvist kertoo.

Henkilökuntaa sairastui myös

Attendon mukaan suojatoimet ja -varusteet oli otettu ohjeiden mukaisesti käyttöön asukkaiden oireiden alkaessa.

Kaikki vanhukset pyrittiin pitämään jatkuvasti huoneissaan. Yhteisiin tiloihin enää kokoonnuttu ruokailemaan ja viettämään aikaa.

– Muistisairaiden asukkaiden erillään pitäminen ja turvaväleistä huolehtiminen on vaikeaa. Tilanne hoivakodissa eteni hyvin nopeasti. Myös puolet vakituisesta henkilökunnastamme sairastui itse koronaviruksen seurauksena. Osa vakavasti.

Supersiivous ja sairaanhoitoa

Kallionsydämessä ilmeni kiireellinen tarve asumispalvelutoiminnasta poikkeavalle, vaativalle sairaanhoidolliselle osaamiselle ja tehosiivoukselle.

Paikalla käynyt ensihoitoyksikkö arvioi, ettei yhtäkään asukasta kuitenkaan tarvinnut siirtää sairaalaan.

 – Sairaalatasoista toimintaa ei ollut tarjolla, kuten ei pitänytkään ja kuten ei edellytetty, Holmqvist täsmentää. 

Hoivakodin toiminta päätettiin neuvotteluiden jälkeen siirtää Ylä-Savon sote-kuntayhtymälle huhtikuun alussa. Asukkaiden perusterveydenhuolto kuuluu kuntien vastuulle.

Toimitusjohtajan mukaan kokemus on ollut raskas hoivakodin henkilökunnalle, joka on "tehnyt parhaansa pelon ja paineen alla". Heille on tarjottu kriisitukea. 

Attendo kertoo nyt seuraavansa hoivakotien tartuntatilanteita tarkasti. Hoivakotien koronatestaamisista päättävät kuntien terveydenhuollossa työskenteelvät lääkärit. Attendon valmiusryhmä kokoontuu päivittäin kuulemaan tilanteen eri puolilta Suomen hoivakoteja.

Maaliskuun alusta saakka hoivakotien työntekijöille on Holmqvistin mukaan jaettu myös paljon uusia ohjeita koronalta suojautumiseksi.

– Tämä virus ja sen aiheuttama virustaistelu eivät ole kenenkään syytä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja