11 koronakuolemaa: Attendon hoivakotia Kiuruvedellä kritisoitu laiminlyönneistä – Toimitusjohtaja eri mieltä

8:57
Video: Kuinka sairaanhoito toimii korona-aikana, riittävätkö suojavarusteet?

Hoivayhtiö Attendon Kiuruvedellä sijaitseva Kallionsydämen hoivakoti on yksi niistä Suomen hoivakodeista, joissa on sattunut koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia.

Kallionsydämessä koronaan on kuollut tähän mennessä 11 asukasta, ja hoivakoti on joutunut sen vuoksi osittain kovankin kritiikin kohteeksi. Kallionsydämen hoivakoti siirtyi Attendolta Ylä-Savon sote-kuntayhtymän vastuulle kiirastorstaina.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkanen sanoi torstaina MTV-uutisille, että kun hoivakoti oli Attendon vastuulla, hoivakodissa ilmeni puutteita niin siivouksessa, johtamisessa että henkilöstömäärissä.

Toimitusjohtaja Virpi Holmqvist sanoo olevansa eri mieltä siivoukseen liittyvistä väitteistä.

– Kallionsydämen koronatartunta tuli hyvin varhaisessa vaiheessa, jo ennen maaliskuun puoliväliä, yksikköön asukkaan tietämättä taudistaan. Tauti oli hyvin raju. Saimme tiedon tartunnasta vasta maaliskuun lopussa.

– Sen jälkeen Kallionsydämestä pyydettiin nopeasti siivouspalveluihin liittyvää apua toiselta yritykseltä.

"Henkilökunnalle raskas asia"

Holmqvistin mukaan Attendossa ollaan seurattu tarkasti sosiaali- ja terveysministeriön ja sote-kuntayhtymien ohjeita.

– Meillä oli käytössä jo monia ohjeista ennen kuin ne tulivat virallisilta tahoilta, ja osa niistä tiukempia.
Osa koronavirukseen sairastuneista siirrettiin myös Attendossa lääkärin päätöksellä sairaalahoitoon. Yleisohjeistus on kuitenkin nyt ollut, että potilaita ei siirreltäisi.

– Ministeriö teki ohjeistuksen huhtikuun alussa, että asukkaita ei tulisi siirrellä koronaviruksen vuoksi.

– Hoivakodin asukkaat ovat hauraita ja todella ikääntyneitä. Heidät siirretään ainoastaan silloin, jos siirrolla hoitosuunnitelma toteutuu parhaiten.

Holmqvistin mukaan hoivahenkilökunta on tehnyt kaikkensa koronaviruksen vastaisissa toimissa.

– Kallionsydän nostetaan koko ajan esille, vaikka hoivakodeissa on ollut paljon tartuntoja ja niihin liittyviä kuolemantapauksia myös esimerkiksi Helsingissä. Tämä on hoivakotimme henkilökunnalle äärimmäisen raskas asia, vaikka se koskee kaikkia hoiva-alan ammattilaisia, hän sanoo.
– Koronavirus on viheliäinen virus. Se ehti olla näkymättömissä useita päiviä ennen kuin tiedettiin, että hoivakodissa jyllää virus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja