Kiuruveden koronatragedia synkkenee – HS: Lähes puolet asukkaista kuollut, hoivakoti otettu pysyvästi Attendon hallusta

Kiuruveden Attendon omistamassa Kallionsydämen hoivakodissa lähes puolet asukkaista on kuollut koronavirukseen. Helsingin Sanomat kertoo, että sote-kuntayhtymä on ottanut hoivakodin pysyvästi hallintaansa.

Hoivakodin 26 asukkaasta koronavirukseen on kuollut 12 ihmistä, HS kertoo. Viimeisin kuolema tapahtui viikko sitten sunnuntaina. Osa hoivakodin asukkaista on edelleen sairaana. Ylä-Savon sote-kuntayhtymä otti hoivakodin hallintaansa huhtikuu alussa potilasturvallisuuden varmistamisena.

Kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkanen kertoo HS:n haastattelussa, että ratkaisu on pysyvä. HS:n tietojen mukaan Attendo haluaisi jatkaa palveluita koronakriisin jälkeen.

– Tämä on pysyvä siirto. Se oli meidän hallituksemme lähtökohta asiassa, Pekkanen kertoo lehdelle.

Uusi asukas toi viruksen mukanaan

MTV Uutiset on aiemmin kertonut, että tartunnat saivat alkunsa, kun yksikköön tuli maaliskuu alkupuolella uusi asiakas.

– Hän oli tullessaan koronaoireeton ja meillä lyhytaikaisessa hoidossa. Kului sellainen nelisentoista vuorokautta, kunnes me saatiin terveydenhuollosta viestiä, että hän on koronapositiivinen, Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kertoi MTV Uutisille kuluneella viikolla.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Kallionsydämeen siirretty potilas kärsi hengitystieinfektiosta julkisen puolen terveydenhuollossa ennen Kallionsydämeen siirtoa. Infektion aiheuttajaksi ei epäilty koronavirusta, mutta testiä ei kuitenkaan ilmeisesti tehty. Attendon mukaan on siis mahdollista, että sote-kuntayhtymä siirsi tietämättään koronaviruksen saaneen ihmisen julkiselta puolelta Attendon hoivakotiin.

Mahdollinen poliisitutkinta piakkoin

Poliisi on aloittanut Kallionsydämen tapauksesta esiselvityksen, onko tapauksessa syytä aloittaa rikostutkintaa.

Itä-Suomen aluehallintavirasto (avi) ei ole ainakaan vielä tehnyt tutkintapyyntöä poliisille, mutta HS kertoo, että AVI harkitsee virallista tutkintapyyntöä. Poliisi toivoo, että tutkintapyyntö saataisiin nopeasti, jotta mahdollisia rikoksia on helpompi selvittää tuoreeltaan.

Lue myös:

    Uusimmat