Ylä-Savon soten toimitusjohtaja latoo suorat sanat Kiuruveden hoivakodin koronakuolemista – Attendo laiminlöi siivouksen ja henkilöstömäärän: "Tilanne ei ollut hallinnassa"

Kiuruveden hoivakodissa 11 vanhusta on kuollut ja osa sairastaa yhä – omaiset eivät voi siirtää läheisiään hoivakodista pois 3:50
Katso Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkanen haastattelu kokonaisuudessaan.

Osa hoivakodin asiakkaiden omaisista on halunnut siirtää läheisensä pois vanhainkodista.

Pohjois-Savossa Kiuruvedellä sijaitsevassa hoivakodissa on kuollut jo 11 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Hoivakodissa on ollut yhteensä kolmisenkymmentä asukasta.

Tuolloin Itä-Suomen aluehallintovirasto ja Valvira totesivat, että laitoksen potilasturvallisuus on vaarantunut.

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkanen sanoo, että osalla asukkaista on tälläkin hetkellä vakavia koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita.

– Kaikki asukkaat ovat ikääntyneitä ja korkea ikä on suurin riskitekijä. Jokaisen kohdalla katsotaan yksilöllisesti, että tarvitaanko sairaalahoitoa vai pärjätäänkö paikallisella hoidolla, jota hoivakodissa voidaan antaa, Pekkanen sanoo.

”Asiakkaita ei siirretä”

Pekkasen mukaan kaikki hoivakodin asukkaat ovat altistuneet koronavirukselle.

– Kaikki altistuivat jo ensimmäisen tartunnan aikana, myös henkilökunta.

Omaiset ovat tiedustelleet, voisivatko he ottaa läheisensä pois vanhainkodista.

– Yhteydenottoja on tullut, mutta kansallinen suositus on, että asiakkaita ei siirretä. Tartuntavaaran takia heitä pyritään hoitamaan hoivakodissa.

”Tilanne ei ollut hallinnassa”

Kun hoivakoti oli Attendon vastuulla, oli puutteita sekä siivouksessa että henkilöstömäärissä.

– Niihin reagoitiin heti, kun ne saimme tietoomme. Me teimme kahden päivän aikana muistaakseni kolme valvontakäyntiä, Pekkanen arvioi.

Leila Pekkanen kertoo avoimesti, että Attendon toiminnassa oli toivomisen varaa.

– Sitä voi varmaan sanoa, että tilanne ei ollut hallinnassa. Puutteita oli johtamisessa ja esimiestyössä, josta johtui se, ettei asioihin reagoitu ajoissa.

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymässä on nyt otettu käyttöön aiempaa tiukempi valvontalinja.

– Jo viime viikonloppuna annoin määräyksen, että meillä tarkistetaan sekä yksityiset että kuntayhtymän hoivakodit, ja tämän jälkeen viikoittain tehdään valvontakäynti kaikissa yksiköissä.

Lue myös:

    Uusimmat