Mainos

Poliisi rynnäköi Somalimaan parlamenttiin - presidentin haastaja asunut Suomessa

Somaliasta itsenäiseksi julistautuneen, melko rauhallisen Somalimaan parlamentissa syntyi eilen yhteenotto, jonka poliisi rauhoitti. Poliittinen tilanne alueella on kiristynyt presidentinvaalien lykkäyksen vuoksi. Istuvan presidentin vastaehdokas on Suomessa asunut Faisal Ali Warabe, jonka sukulaisia asuu täällä.

Poliisi tunkeutui parlamenttirakennukseen Somalimaan pääkaupungissa Hargeysassa, kun kansanedustajien välillä puhkesi riita ja yksi heistä veti esiin pistoolin, poliisi kertoi uutistoimisto AFP:lle tänään.

Tappelu alkoi, kun parlamentin piti alkaa käsitellä opposition aloitetta presidentin asettamiseksi syytteeseen. Presidentin tukijat esittivät puolestaan parlamentin puhemiehen vaihtamista.

- Parlamentin tapahtumat ovat traagisia: yksi kansanedustaja veti esiin aseen ja yrtti tappaa toisen kansanedustajan, ennen kuin poliisit saivat tilanteen hallintaansa, Mohamed Adan Warfa Somalimaan poliisista sanoi AFP:lle.

Opposition kansanedustajat syyttivät presidentin kannattajia tappelun aloittamisesta. Heidän mukaansa nämä alkoivat lyödä oppositiokansanedustajia.

- He alkoivat lyödä toisiaan ja keskeyttivät päiväjärjestyksen. Poliisi tunkeutui istuntosaliin väkisin, ja kaikki lähtivät kotiin, kansanedustaja Ibrahim Mahdi kertoo.

Poliisi riisui Mohamed Adan Warfan mukaan varotoimena joitain kansanedustajien turvamiehiä aseista parlamenttitalon ulkopuolella. Välikohtaus järkytti Somalimaan asukkaita.

Oppositiopuolue perustettu Suomessa

Pohjois-Somaliassa sijaitseva Somalimaa irtautui Somaliasta yksipuolisesti 1991, mutta mikään maa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä. Somalimaa on kuitenkin jo vuosia toiminut lähes täysin itsenäisen valtion tavoin, ja siellä on huomattavasti Etelä-Somaliaa turvallisempaa.

Viime vuosina Somalimaassa on vieraillut useita suomalaisia toimittajia, ja siellä työskentelee muun muassa suomalainen kehitysyhteistyöntekijä.

Poliittiset jännitteet ovat kiristyneet Somalimaassa, kun presidentinvaaleja päätettiin lykätä. Ne oli alun perin määrä järjestää 27. syyskuuta.

Vaaleja oli entuudestaan lykätty kahdesti muun muassa äänestäjien rekisteröintiä koskevien kiistojen vuoksi.

Presidentti Dahir Riyale Kahin on johtanut Somalimaata toukokuusta 2002, ja hän tavoittelee uudelleenvalintaa. Myös hänen haastajaansa Faisal Ali Warabea pidetään vahvana ehdokkaana.

Faisal Ali Warabe on asunut Suomessa, jossa hänen edustamansa Justice and Welfare Party on perustettu. Puolueen esikuvana oli Sdp.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.