Poliisi paljastaa: Näin paljon maksaa turvapaikanhakijan palauttaminen

Viime vuonna poliisi palautti maasta 3180 maastapoistamispäätöksen saanutta. Tänä vuonna määrän odotetaan kasvavan entisestään, samoin kustannusten.

Arviolta kaksi kolmasosaa yli 32 000:sta viime vuonna Suomeen tulleesta turvapaikanhakijasta saa kielteisen päätöksen. Poliisin mukaan lähtökohta on, että kotimaahansa palaava maksaa matkansa itse, mutta jos ei rahaa löydy, yhteiskunta vastaa kuluista.

Viime vuonna yksi palautus maksoi keskimäärin tuhat euroa, joten yhteensä palautuksiin käytettiin yli kolme miljoonaa euroa. Tänä vuonna poliisi arvioi summan kasvavan jopa kolminkertaiseksi. Poliisi onkin saanut lisämäärärahan turvapaikanhakijatilanteesta johtuvien kustannusten kattamiseksi.

Kaikkia ei saada palautettua

Vaikka Suomessa kielteisen päätöksen saaneiden palautus on eurooppalaisessa vertailussa tehokasta, kaikkia ei poliisi tavoita.

– On fakta, että kaikkia ei pystytä koskaan palauttamaan. Viime vuosiin asti poliisi on pystynyt palauttamaan 60-70 prosenttia Suomessa kaikista palautuspäätöksen saaneista, kertoo poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta.

Palautettujen ulkopuolelle jääneistä osa on lähtenyt omaehtoisesti viranomaisille siitä ilmoittamatta, osa on siirtynyt muualle Eurooppaan ja osa jää laittomasti maahan. Näihin poliisi toivoo pystyvänsä puuttumaan nopeasti.

– Heillä on suuri riski syrjäytyä ja ajautua tekemään rikoksia. Heillä on myös riski joutua ihmiskauppiaiden tai erilaisten rikollisryhmien hyväksikäyttämäksi, Poutanen arvioi.

Aikaisempina vuosina poliisi on tavannut keskimäärin kolme tuhatta laittomasti maassaolevaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja