Poliisi oli äimän käkenä, kun pysäytetyksi luultu robottiauto jatkoikin matkaansa – ohikulkija sai talteen timanttista kuvamateriaalia

Robottiauto näytti lähtevän karkuun poliisilta – katso hulvaton tilanne 1:56
Katso, kuinka robottiauto karkaa poliisilta kesken "pysäytyksen" San Franciscossa.

Robottiauto ei lähtenyt karkuun poliisilta, vaikka tilanne siltä ensin vaikuttikin. Koko tilanne on silti kuin keskivertoa kehnommasta scifileffasta.

Autonomiset autot tuntuvat meillä Suomessa vielä silkalta tieteisfantasialta, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa niitä testataan jo kovaa vauhtia – vieläpä ihan yleisillä teillä ja jopa ilman kyydissä istuvaa valvojaa.

Itseohjautuvien autojen tapauksessa uusi teknologia tulee väistämättä aiheuttamaan erikoisia kohtaamisia tien päällä, ja kuten San Franciscossa hiljattain kuvattu video osoittaa, on niin jo tapahtunutkin.

Artikkelin yläpuolella olevalla videolla nähdään, kuinka poliisi lähestyy liikennevaloihin pysähtynyttä autonomista Chevrolet Boltia. Auton ajovalot eivät olleet päällä, ja konstaapeli on menossa tarkistamaan tilannetta. Poliisin jo seistessä auton vierellä, lähtee se kuitenkin liikkeelle ja vaikuttaa ottavan hatkat. Ennen irtiottoa poliisi oli ehtinyt vain toteamaan, ettei autossa ole ketään.

Auto toimi suunnitellusti, vaikkakin eri tavalla kuin ihminen

Video kuitenkin paljastaa, että auto pysähtyy heti liikennevaloristeyksen jälkeen ensimmäiseen mahdolliseen paikkaan. Se oli havainnut poliisin pysäytysyrityksen, mutta oli pysähtynyt liikennevaloihin vain, no, pysähtyäkseen liikennevaloihin.

Kun auto havaitsi turvallisen pysähtymispaikan ylitettyään risteyksen, kytki se hätävilkut ja ajoi sivuun. Autonomisen ajoneuvon ajatuskulku vain ei ole aivan samanlainen kuin ihmiskuljettajalla olisi, eikä se välittänyt siitä, että konstaapeli oli jo auton luona.

Kyseistä autonomista Boltia operoiva yhtiö Cruise kertoi myöhemmin sosiaalisessa mediassa, että auto toimi tilanteessa niin kuin se on ohjelmoitu toimimaan.

Ajovalojen palamattomuus johtui inhimillisestä virheestä, mutta auto ei suinkaan lähtenyt karkuun, vaan pysähtyi ensimmäiseen turvalliseksi katsomaansa paikkaan, joka ei siis tässä tapauksessa ollut liikennevaloristeyksessä keskellä katua.

Se kertoi myös, että San Franciscon poliisilla on Cruiselle oma linja, josta virkavalta saa tarvittaessa apua autonomisten autojen kanssa toimimiseen.

Autonomisia Bolteja testataan San Franciscossa taksikäytössä yöaikaan.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat