Kuski sammui, mutta Tesla jatkoi eteenpäin automaattiohjauksella – katso, miten poliisi pysäytti auton

Jos autonomisilla ominaisuuksilla varustettu auto jatkaa matkaansa kuljettajan sammuttua rattiin, voi sen pysäyttäminen kuulostaa äkkiseltään sekä vaikealta että vaaralliselta. Tämä Kaliforniassa kuvattu video kuitenkin osoittaa, että automaattiohjauksessa olevan auton pysäyttäminen voi olla huomattavasti helpompaa kuin autoaan yhä ohjastavan rattijuopon pysäyttäminen.

Teslan Autopilot-ajoavustin on noussut otsikoihin viime vuosina milloin mistäkin syystä. Toisinaan se on auttanut välttämään onnettomuuden reagoimalla nopeammin kuin mihin ihmiskuski olisi kyennyt, mutta välillä saamme videomateriaalia tyhmänrohkeista autoilijoista, jotka käyttävät ominaisuutta väärin ja hyppäävät pelkääjän paikalle kesken ajon jättäen ajamisen kokonaan avustimen huoleksi. Joskus voi käydä myös käydä niin, ettei Autopilot toimikaan suunnitellusti.

Jutun lopusta löytyvällä videolla kalifornialaiset poliisit kohtaavat ajoneuvon, jonka kuljettajan kerrotaan sammuneen rattiin. Auto on jo kertaalleen kolauttanut moottoritien reunamuuriin, mutta jatkanut matkaansa Autopilot-toiminnon vastatessa ohjaamisesta.

Teslan pysäyttämiseksi ei kuitenkaan vaadittu kovin erikoisia temppuja, vaan siihen riitti, että poliisiauto ajoi sen eteen ja sen jälkeen hidasti vauhtiaan aina pysähdyksiin asti. Teslan mukautuva vakionopeudensäädin toimi juuri niin kuin se tällaisessa tilanteessa toimii eli hidasti vauhtia samaan tahtiin edellä olevan auton kanssa ja pysähtyi, kun sekin pysähtyi. Kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta.

Teslan Autopilot-toiminto on saanut toisinaan runsaastikin kritiikkiä osakseen, mutta totuus on se, että se, kuten myös muut vastaavat ominaisuudet, auttaa Autopilot-toimintokin pelastamaan henkiä vaikkapa juuri siinä tapauksessa, että kuljettaja menettää tajuntansa ajon aikana.

Tesla itse hehkuttaa toiminnon liikenneturvallisuusvaikutuksia, sillä sen tutkimusten mukaan Autopilot aktivoituna ajavat autot joutuvat onnettomuuteen merkittävästi harvemmin kuin keskimäärin.

Katso Kaliforniassa viime torstaina kuvattu video alta.

Lähde: ABC7, InsideEV's

Lue myös:

    Uusimmat