Mainos

Poliisi antoi pidätysmääräyksen epäillystä

Ruotsin poliisi on antanut pidätysmääräyksen miehestä, jota epäillään ulkoministeri Anna Lindhin murhasta.

Ruotsin poliisi on antanut pidätysmääräyksen miehestä, jota epäillään ulkoministeri Anna Lindhin murhasta. Mies on pidätetty poissaolevana. Asiasta kertoi Tukholman poliisin tiedottaja Agnetha Styrwoldt-Alfheim uutistoimisto TT:lle. Poliisin mukaan miestä epäillään todennäköisin syin murhasta.

Poissaolevana pidättäminen tarkoittaa sitä, että viranomaiset aikovat pidättää epäillyn ja tietävät henkilöllisyyden, mutta eivät ole onnistuneet vielä tavoittamaan tätä. Poliisi kieltäytyi antamasta etsintäkuulutetun miehen henkilöllisyydestä tässä vaiheessa mitään tietoja.

Aftonbladet -lehden tietojen mukaan epäilty on 35-vuotias väkivaltarikollinen, jolla on yhteyksiä uusnatseihin.
Ruotsin televisio SVT puolestaan kertoo, että epäillty on tuomittu useita kertoja vankeuteen mm. varkauksista, vahingon aiheuttamisesta, kotirauhan rikkomisesta ja aselain rikkomisesta. Pisin tuomio on kahdeksan kuukautta törkeästä petoksesta.

Ruotsin TV4 kertoo lisäksi, että miehellä on tavallinen ruotsalainen sukunimi ja hän on viimeksi ollut kirjoilla pienessä kaupungissa Länsi-Ruotsissa.

Useat ruotsalaiset tiedotusvälineet uutisoivat jo ennen poliisin ilmoitusta, että mies olisi pidätetty poissaolevana. Iltapäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa poliisi kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Uutistoimisto TT:n mukaan epäillyn tyttöystävä tullaan hakemaan poliisin kuultavaksi. Myöskään tätä tietoa poliisi ei suostunut iltapäivällä kommentoimaan.

Suomen poliisille lukuisia vihjeitä

Suomen poliisille oli tämän päivän aikana tullut useita kymmeniä vihjeitä Lindhin surmaajasta. Ainakin osa yhteyttä ottaneista uskoi tunnistavansa valvontakamerakuvista Lindhin surmaajaksi epäillyn miehen, jota osa piti suomalaisena. Vihjeet on koottu keskitetysti keskusrikospoliisille, joka käsittelee ja tarkastaa ne. Vihjeiden joukossa ei poliisin mukaan kuitenkaan ole ollut tietoja, jotka antaisivat aihetta kiireellisiin toimiin.

Krp pyysi eilen suomalaisia ilmoittamaan lähimmälle poliisille, jos heillä on jotain tietoa tavaratalo NK:n valvontakameran kuvissa esiintyvästä henkilöstä. Jos Suomen poliisi saa vakavasti otettavia vihjeitä, se ilmoittaa tiedot krp:n kautta surman tutkijoille Ruotsiin.

Surmaajaksi epäillyn kuvaa on levitetty tiedotusvälineiden lisäksi Suomen poliisissa ja rajavartiolaitoksessa. Maiden poliisit ovat vaihtaneet tutkintaan liittyviä tietoja. Rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan poliisi auttaa ruotsalaisia kollegoitaan sillä tavoin kuin sitä pyydetään. Esimerkiksi surmaajan dna:ksi epäillyn näytteen vertaamista suomalaisiin rekistereihin ei ainakaan tiistaina ollut pyydetty.

Ruotsin poliisi uskoo löytäneensä surmaajan dna:ta tälle kuuluneesta lippalakista. Vertailussa vastaavaa näytettä ei löydetty Ruotsin poliisin rekisteristä.

Huhuja surmaajan suomalaisuudesta

Keskusrikospoliisin mukaan tiedossa ei ole seikkoja, joiden perusteella surmaajan voisi olettaa olevan suomalainen tai oleskelevan Suomessa. Myös Ruotsin poliisi kieltäytyi vahvistamasta lehtitietoja, joiden mukaan useat todistajat olisivat sanoneet ministerin murhaajan olevan suomalainen. Poliisin lehdistövastaava ilmoitti, ettei poliisi anna sellaisia tietoja todistajalausuntojen sisällöstä.

Ruotsalaislehti Aftonbladet hehkutti tänään nettisivullaan, että "murhaajajahti alkoi Suomessa" ja kertoi useiden silminnäkijöiden arvioineen surmaajan suomalaiseksi. Lehdelle antamassaan kommentissa Ruotsin poliisin tiedottaja sanoo poliisin ottavan tämän mahdollisuuden huomioon.

Viranomaiset eivät pidä mitenkään poikkeuksellisena sitä, että surman tutkintaa ulotetaan jossain muodossa Suomeen, vaikkei surmaajaa suomalaiseksi epäiltäisikään.

-Tänä päivänä kun EU:ssa ollaan raja-aidat ovat madaltuneet ja rikolliset ja rikollinen pääoma liikkuvat maasta toiseen, joten ei maiden rajojen pitäisi kovin paljon lainvalvontaviranomaisten työskentelyä rajoittaa, toteaa Robin Lardot sisäministeriön poliisiosastolta.

(MTV3-TV4-STT-SVT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.