Poliisi: Ammattirikolliset veivät rahat suomalaistileiltä

Suomessa tehdyissä maksukorttien kopiointisarjassa on taustalla järjestäytynyttä rikollisuutta, kertoo keskusrikospoliisin rikoskomisario Ari Pekka Kouva. KRP ilmoitti tänään epäilevänsä kolmea bulgarialaismiestä suunnitelmallisesti tehdystä maksukorttien kopioinnista. Teot tapahtuivat viime vuoden heinä-syyskuussa.

– Kahdella epäillyistä on aiempaa taustaa vastaavista rikoksista Euroopassa. Tämä liittyy selkeästi laajempaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Hehän ovat tulleet ulkomailta ja kyllä täällä oleilu maksaa. Ei auton vuokraaminen, lentäminen ja majoituksen hankkiminen ole ilmaista. Se vaatii rahaa, Kouva viittaa ammattilaisrikollisuuden tunnuspiirteisiin.

Rikolliset ovat kopioineet tuhansien ihmisten maksukorttitietoja Vaasan ja Rovaniemen välillä. He käyttivät kopioinnissa hyväkseen pankkiautomaatteihin asennettuja skimmauslaitteita. Heidän epäillään valmistaneen tiedoilla korttiväärennöksiä, joita on käytetty käteisvarojen nostoihin Chicagossa Yhdysvalloissa. Nostoja on tehty kymmenien tuhansien eurojen edestä.

Kouvan mukaan noin 40-vuotiaat epäillyt saatiin kiinni teosta viime vuoden syyskuun lopussa Kokkolasta.

– Saimme silminnäkijältä vinkin. Seurasimme tilannetta sivusta ja saimme tekijät itse teosta kiinni, Kouva selvittää.

Pankeille ja Luottokunnalle on torjuntatyön seurauksena aiheutunut satojen tuhansien eurojen vahingot.

– Summa kasvaa sitä mukaa, kun tilejä joudutaan sulkemaan ja uusia kortteja teettämään, Kouva tähdentää.

Hänen mukaansa epäillyt ovat yhä vangittuina. Asian esitutkinta on valmis ja se on siirtynyt syyteharkintaan. Mahdollinen syyte on nostettava 9. maaliskuuta mennessä.

Poliisi on lähettänyt myös Yhdysvaltoihin oikeusapua, muttei ole saanut pyyntöihin vielä vastausta.

KRP tutkii juttua törkeänä maksuvälinepetoksena.

Lue myös:

    Uusimmat