Poika juotti alaikäistä tyttöä ja sai tämän suostumaan seksiin – vapautui syytteestä, koska iästä ei saatu varmuutta edes ikäarviotutkimuksella

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on vapauttanut alaikäistä tyttöä juottaneen ja seksiin taivutelleen pojan syytteistä, selviää oikeuden julkisesta selosteesta.

Syynä syytteistä vapautumiselle oli se, että pojan ei näytetty olleen 15 vuotta täyttänyt ja ikänsä puolesta rikosoikeudellisen vastuun piirissä. Oikeuden niukasta julkisesta selosteesta ei selviä, miksi pojan iän selvittäminen oli vaikeaa.

Oikeudessa esitettiin syntymätodistus

Käräjäoikeudesta kerrotaan, että oikeuskäsittelyssä esitettiin syntymätodistus, jonka mukaan hän oli tekohetkellä 14-vuotias. Syyttäjä katsoi, että syntymätodistuksen tiedot eivät pitäneet paikkaansa, ja nosti siksi poikaa vastaan syytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, pahoinpitelystä ja törkeästä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä. Törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistusasteikko ulottuu yhdestä vuodesta kymmeneen vuoteen vankeutta.

Ikäarviotutkimus: poika oli tekohetkellä 16-vuotias

Pojalle tehtiin myös oikeuslääketieteellinen ikäarviotutkimus, jossa päädyttiin arvioon, jonka mukaan poika oli tekohetkellä yli 16-vuotias. Tutkimukseen kuitenkin liittyi oikeuden mukaan merkittäviä epävarmuustekijöitä.

Oikeus tuomitsi korvauksia

Poikaa ei tuomittu rikoksesta, mutta oikeus määräsi hänet maksamaan tytölle korvauksia. Oikeus katsoi, että poika oli vaatinut ja saanut alaikäisen tytön suostumaan seksiin alkoholin vastineeksi. Toisella kerralla poika oli tarjonnut tytölle niin paljon väkevää alkoholia, että tämä oli menettänyt tajuntansa ja saanut alkoholimyrkytyksen. Poika oli vieläpä jättänyt tajuttoman tytön ulos sateeseen.

Vaikka alle 15-vuotiasta ei voi tuomita rikoksesta, on alle 15-vuotiaskin Suomen lain mukaan vahingonkorvausvastuussa.

Poika määrättiin maksamaan tytölle korvaukseksi kärsimyksestä 4  000 euroa ja tilapäisestä haitasta 1  000 euroa. Asia käsiteltiin salaisena uhrin pyynnöstä.

Ratkaisu ei ole lainvoimainen.


 

Lue myös:

    Uusimmat