Hovioikeus pidensi lapsenraiskaajan rangaistusta kaksinkertaiseksi – aiemmin lautamiehet päästivät ehdollisella

Rovaniemen hovioikeus on koventanut tuntuvasti kolmekymppisen miehen rangaistusta 14-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneesta seksuaalirikoksesta. 

Tuomion mukaan mies pakotti lapsen sukupuoliyhteyksiin väkivalloin Enontekiöllä marraskuussa 2021. 

28-vuotias mies tutustui 14-vuotiaaseen tyttöön sosiaalisessa mediassa ja haki tämän asunnolleen. Siellä hän oli sukupuoliyhteydessä lapsen kanssa kolme kertaa, vaikka tiesi tytön olevan alaikäinen.

Yhdynnöistä yksi oli oraalinen. Kaikki olivat suojaamattomia. Tyttö yritti poistua tilanteesta, mutta mies kuristi ja repi hiuksista. 

Kaksikko ei ollut tavannut aiemmin kertaakaan, eivätkä tunteneet toisiaan muuten entuudestaan. 

Hovioikeus tuomitsi vuonna 1992 syntyneen Samuli Ilmari Uusitalon lapsenraiskauksesta 3 vuoden ja 8 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. 

Lisäksi mies määrättiin maksamaan uhrille 8000 euron kärsimyskorvaus. 

Käräjäoikeus: Ei pakottamista

Hovioikeuden tuomio on huomattavasti ankarampi kuin aiemmin käräjäoikeuden antama tuomio. Hovissa vankeutta määrättiin kaksi kertaa enemmän kuin käräjillä.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi miehen aiemmin 1 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen. Rangaistus oli ehdollinen.

Käräjäoikeuden tuomari olisi tuominnut miehen ankarampaan rangaistukseen ja määrännyt vankeuden ehdottomaksi, mutta maallikkolautamiesten mielestä lievempi rangaistus oli sopiva.

Asiasta äänestettiin. Oikeusoppinut tuomari jäi vähemmistöön.

Syyttäjä vaati miehelle huomattavasti kovempaa rangaistusta törkeästä lapsenraiskauksesta. 

Oikeus oli silti yksimielinen siitä, ettei uhria pakotettu tilanteessa väkivalloin. Tuomio tuli törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi joutuneiden lasten kuulustelut tehtävä erityisen taitavasti 7:42
Miten seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutuneita lapsia kuulustellaan? Katso asianajaja Minna Pilviön haastattelu yllä olevalta videolta.

Kaksi tarinaa

Oikeudessa riidatonta oli siis se, että sukupuoliyhteydet tapahtuivat, mutta vastakkain oli kaksi toisistaan eroavaa kertomusta. 

Tyttö kertoi miehen olleen tilanteessa väkivaltainen ja pakottaneen hänet yhdyntöihin. Hänen mukaansa kyse oli siis raiskauksesta.

Mies puolestaan kiisti käyttäneensä mitään väkivaltaa. Hänen mukaansa yhdynnät tapahtuivat yhteisymmärryksessä ja vapaaehtoisesti. 

Käräjäoikeuden mukaan näyttö ei riittänyt osoittamaan, että tilanne olisi edennyt tytön kertomalla tavalla, eli että mies olisi pakottanut häntä väkivalloin.

Käräjäoikeus kiinnitti huomiota muun muassa siihen, ettei tyttö poistunut asunnolta heti ensimmäisen yhdynnän jälkeen, eikä myöskään taistellut fyysisesti miestä vastaan tapahtumien aikana.

Käräjäoikeuden mukaan tyttö oli myös itse halunnut mennä miehen asunnolle ja oli oikeuden näkemyksen mukaan "selkeästi ikätasoistaan kehittyneempi". 

– Vaikka asianomistaja on iältään ollut vasta lapsi, on hän kuitenkin kyennyt vastaajan kokoerosta huolimatta puolustamaan ja myös ilmaisemaan vastaajalle tahtoaan, käräjäoikeus päätteli.

Perusteluissaan käräjäoikeus totesi, ettei raiskauksen tai muun väkivallan uhrilta voida edellyttää tai odottaa teon jälkeen erityistä "uhrikäyttäytymistä". 

Samalla käräjäoikeus tuli perustelleeksi johtopäätöksiään tytön käyttäytymisellä.

Hovioikeus päätti salata

Se, miten hovioikeus tarkalleen perustelee huomattavasti ankarampaa tuomiotaan, ei ole julkista tietoa. 

Hovioikeus salasi ratkaisunsa käytännössä kokonaan, vaikka aiempi käräjäoikeuden tuomio oli suurilta osin julkinen. 

Salaus kestää 60 vuotta. Sen syy ei selviä julkisuuteen annetusta julkisesta selosteesta.

Julkisesta selosteesta selviää sen sijaan, että toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus katsoi miehen pakottaneen tyttöä yhdyntöihin väkivaltaisesti ja tämän pelkotilaa hyväksikäyttäen.

Hovioikeuden mukaan väkivalta ei kuitenkaan ollut voimakasta ja vakavaa, mikä olisi voinut puoltaa ankarampaa rikosnimikettä. Mies tuomittiin lapsenraiskauksesta.

Rikosnimike määräytyi tammikuussa voimaan astuneen uudistuneen seksuaalirikoslain perusteella. 

Uuden lain mukaan alle 16-vuotiaan kanssa sukupuoliyhteydessä ollut henkilö tuomitaan lähtökohtaisesti aina lapsenraiskauksesta. Rangaistuksena on vähintään kaksi vuotta vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat