Parikymppinen mies pakotti lapsen väkivalloin sukupuoliyhteyteen Oulussa – tyttö oli avuttomassa tilassa eikä kyennyt puolustautumaan

8:09
Katso videolta keskustelu siitä, mitkä ovat seksuaalisen hyväksikäytön riskitekijät.

Oulun käräjäoikeus määräsi tänään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetyn noin 20-vuotiaan suomalaismiehen mielentilatutkimukseen.

Syyttäjän mukaan mies syyllistyi syksyllä 2019 Oulussa törkeään raiskaukseen ja törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Syyttäjän mukaan mies pitäisi tuomita törkeästä lapsenraiskauksesta ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Syytteen mukaan parikymppinen mies oli sormin ja sukuelimellä sukupuoliyhteydessä alle 16-vuotiaan lapsen kanssa. Mies pakotti syytteen mukaan lapsen sukupuoliyhteyteen väkivaltaa käyttämällä.

Tyttö oli avuton puolustamaan itseään

Mies käytti syytteen mukaan hyväkseen sitä, että tyttö oli tiedottomuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia kykenemätön puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan.

Tytön tila johtui hänen nauttimastaan alkoholista ja miehen hänelle tarjoamasta kannabiksesta, minkä vuoksi lapsi oli voimakkaasti päihtynyt.

Mies kiistää syytteen. Hänen mukaansa sukupuoliyhteys tapahtui molempien yhteisestä tahdosta eikä väkivaltaa tai sen uhkaa käytetty.

Mies kiisti tarjonneensa tytölle kannabista eikä tyttö ollut hänen mukaansa avuttomassa tilassa.

Oikeus uskoi tytön kertomusta

Miehen mukaan tyttö kertoi iäkseen 16 vuotta eikä tytön kertomus tapahtumista ollut hänen mukaansa luotettava.

Käräjäoikeus piti kuitenkin tytön kertomusta luotettavana. Sitä tuki myös lääkärien toteamat väkivallan jäljet ja todistajien kertomukset.

Todistajien mukaan tyttö oli silminnähden järkyttyneessä mielentilassa pian tapahtuneen jälkeen, kun hän kertoi näille joutuneensa raiskauksen uhriksi.

Käräjäoikeus uskoi tyttöä myös siinä, kun hän sanoi kertoneensa miehelle oikean ikänsä, joka on jonkin verran alle 16 vuotta.

Rikosnimike ratkeaa myöhemmin

Käräjäoikeus totesi välituomiossaan miehen syyllistyneen syytteen mukaiseen tekoon, mutta oikeus ei vielä ottanut kantaa rikosnimikkeeseen.

Mies itse pyysi mielentilatutkimusta ja oikeus suostui siihen. Syyttäjä ja uhri eivät vastustaneet miehen pyyntöä.

Käräjäoikeus ottaa mielentilatutkimuksen jälkeen kantaa siihen, mistä rikoksesta jutussa oli kyse.

Juttu käsiteltiin oikeudessa kokonaan suljetuin ovin uhrin suojelemiseksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja