Viisikymppinen mies käytti 12-vuotiasta lasta törkeällä tavalla seksuaalisesti hyväkseen: Tyttö oli nukkumassa isänsä luona, kun toinen mies raiskasi hänet

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi viime perjantaina 48-vuotiaan miehen raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Mies pakotti tekohetkellä 12–vuotiaan lapsen sukupuoliyhteyteen kanssaan käyttämällä hyväkseen sitä, että lapsi oli unessa ja siten avuttomassa tilassa kykenemätön puolustamaan itseään. Rikos tapahtui loppuvuonna 2012.

Lapsi oli nukkumassa tekohetkellä

Mies oli sukupuoliyhteydessä tytön kanssa. Teko tapahtui lapsen isän kotona alakerrassa, kun uhri oli nukahtanut sohvalle.

Tyttö heräsi siihen, että mies riisui hänen housujaan ja työnsi sormensa hänen sisäänsä. Sen jälkeen mies piti uhria yläselästä ja hartioista kiinni estäen häntä liikkumasta ja työntyi peniksellään tytön emättimeen.

Mies syyllistyi oikeuden mukaan raiskauksen lisäksi törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, koska hän oli tietoinen siitä, että uhri oli alle 16–vuotias lapsi. Teko oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Rangaistusta kohtuullistettiin

Käräjäoikeus piti 12-vuotiaan tytön kertomusta uskottavana. Lisäksi oikeus kuuli lapsen äitiä ja kahta todistajaa. Oikeus katsoi, että näiden kertomusten ja eräiden muiden seikkojen perusteella asiassa ei jäänyt varteenotettavaa epäilyä miehen syyllisyydestä.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei raiskausta voinut pitää tekohetkellä voimassa olleen rikoslain tarkoittamalla tavalla törkeänä.

Tuomiota kohtuullistettiin, koska mies on tuomittu vuonna 2015 kolmen vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen tapon yrityksestä. Syynä kohtuullistamiselle on se, että rangaistuksen täytyy lain mukaan olla sama, käsiteltiinpä eri aikoina tehdyt rikokset yhdessä tai useammassa oikeudenkäynnissä.

Oikeus siis käytännössä katsoi, että jos ennen viime tuomiota tehty teko olisi käsitelty yhtä aikaa tapon yrityksen kanssa, olisivat miehen seksuaalirikokset pidentäneet kolmen vuoden ja kuuden kuukauden tuomion viiteen vuoteen ja neljään kuukauteen.

Lapsi saa kärsimyskorvauksia

Oikeus määräsi miehen korvaamaan tytölle korvaukseksi kärsimyksestä 10 000 euroa.

Jutun oikeudenkäyntiasiakirjat ja uhrin henkilöllisyys on määrätty salassa pidettäväksi 60 vuoden ajaksi. Oikeudenkäynti pidettiin kokonaan yleisön läsnä olematta.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat