Mies raiskasi lapsen väkivaltaisesti julkisella paikalla – jäi rangaistuksetta syyntakeettomuuden takia

Tuomittu ja 15-vuotias uhri olivat tutustuneet internetissä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut parikymppisen miehen kahdesta samaan lapseen kohdistuneesta raiskauksesta. Toisessa teoista mies teki uhrille fyysistä väkivaltaa, mistä syystä oikeus piti sitä törkeänä. Molemmat rikokset tapahtuivat julkisella paikalla.

Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli syyntakeeton, eli hän ei ymmärtänyt tekoaan. Tuomiosta selviää, että hänet on jo määrätty tahdosta riippumattomaan kehitysvammaisten erityishuoltoon.

Asiassa on aiemmin annettu välituomio, jossa miehen katsottiin olleen yhdynnässä lapseen ja menetelleen syytteessä kuvatulla tavalla. 

Välituomion mukaan mies ja 15-vuotias uhri olivat tutustuneet internetissä. He tapasivat viime toukokuussa puistossa. Mies teki lapselle seksuaalisia tekoja ja lapsen alettua vastustella vei tämän suojaisampaan paikkaan ja raiskasi.

Lapsi menetti tajuntansa

Noin viikkoa myöhemmin mies tapasi tytön uudelleen puistossa. Oikeuden mukaan mies muun muassa työnsi sormensa uhrin emättimeen ja työnsi tämän päin puuta. Tilanteessa mies kuristi lasta ja peitti kädellään tämän suun. Lapsi yritti huutaa ja lyödä miestä päästäkseen pois.

Oikeuden mukaan mies vei tämän jälkeen tytön puistossa olleelle hylätylle talolle, löi tämän päätä seinään ja kuristi. Tyttö menetti tilanteessa tajuntansa. Sen jälkeen mies oli yhdynnässä tähän, syytteessä sanotaan.

Molemmat yhdynnät olivat syytteen mukaan suojaamattomia.

Jälkimmäisen teon jälkeen tyttö oli välituomion mukaan lähettänyt kaverilleen videon. Videolla lapsi oli oikeuden mukaan hysteerinen, alaruumis paljaana ja hänen nenästään vuoti verta. Tyttö sai apua terveydenhuollossa, ja hänen vaatteistaan löytyi siemennestettä, mikä osoitti, että hän oli joutunut seksuaalirikoksen uhriksi. Siemennesteestä saatiin miehen dna-tunniste.

Mies kiisti syytteet

Mies kiisti syytteet. Ensimmäisessä tilanteessa hän väitti yhdynnän tapahtuneen yhteisymmärryksessä. Miehen mukaan lapsi oli sanonut olevansa 16-vuotias. Toisen tilanteen mies kiisti kokonaisuudessaan.

Tyttö kertoi oikeudessa ilmoittaneensa alun perin Tinderissä iäkseen 18 tai 19, mutta kertoneensa ensimmäisessä tapaamisessa olevansa 15-vuotias.

Oikeus katsoi, että miehen on täytynyt pitää varsin mahdollisena sitä, ettei lapsi ollut vielä täyttänyt 16 vuotta.

– Myöskään mielentilalausunnosta ei ole ilmennyt mitään sellaista, minkä vuoksi (syytetyn) tällaisen kysymyksen arvioimista koskevat kyvyt olisivat sillä tavoin rajoittuneet, ettei hän olisi kyennyt mieltämään iän merkitystä seksuaaliseen kanssakäymiseen ryhtyessä. Hänen on siten katsottava menetelleen tahallaan ja näin syyllistyneen syytteessä tarkoitettuun rikokseen.

"Heikentynyt kyky hallita käyttäytymistä"

Korvausvelvollisuutta pohtiessaan käräjäoikeus totesi miehen toimineen päättäväisesti rikoksensa toteuttamiseksi ja käyttäneen tilanteessa vakavaa väkivaltaa. Oikeus katsoi, että miehen on syyntakeettomuudestaan huolimatta täytynyt mieltää tekonsa kielletyksi ja oikeudenvastaiseksi.

– Toisaalta, mielentilalausuntoa kokonaisuutenakin arvioiden ilmeistä on, että (syytetyn) syyntakeettomuuteen johtaneet sieluntoiminnan häiriöt ovat olennaisesti heikentäneet hänen kykyään hallita käyttäytymistään ja siten vaikuttaneet vahingon syntymiseen.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen lapsenraiskaukseen ja törkeään lapsenraiskaukseen. Syyntakeettomuuden takia hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Oikeus päätyi sovittelemaan korvausvastuuta siten, että mies joutuu vastaamaan 70 prosentista oikeudenmukaisesta korvaussummasta. Hänet määrättiin maksamaan uhrille reilut 12  600 euroa.

STT ei julkaise syyntakeettoman tuomitun nimeä. Tarkkaa tapahtumapaikkakuntaa ei kerrota uhrin yksityisyyden suojelemiseksi. Tuomio on annettu 7. maaliskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat