Mainos

Pohjolan viinamonopolien kohtalo ratkeaa torstaina

Pohjoismaiden alkoholimonopoleilla on edessään kohtalon hetket torstaina. EU:n tuomioistuin tekee tuolloin päätöksensä siitä, olisiko skånelaisen kauppiaan Harry Franzénin ollut saatava myydä viiniä kaupassaan.

Jos Franzén voittaa juttunsa, joutuvat sekä Ruotsin Systembolaget että Suomen Alko purkamaan vähittäiskauppamonopolinsa. Ruotsin lehdet ovat etukäteen arvelleet, että tuomioistuin päätyisi jonkinlaiseen kompromissiin. Systembolaget saisi pitää monopolinsa jossain muodossa, mutta alkoholin tuontia ja tukkukauppaa koskevia sääntöjä täytyisi muuttaa perusteellisesti.

Jos Systembolaget saa jatkaa toimintaansa, päätöksellä ei suomalaisten EU-lähteiden mukaan ole suurta merkitystä Alkolle. Alkon säännöt mm. alkoholin tuonnista ovat jo nyt paljon Ruotsia vapaammat.

Suomi seuraa kiinnostuneena

Toistaiseksi tuomioistuimen kannasta ei ole tihkunut mitään tietoja. Siksi pidetäänkin mahdollisena, että ratkaisu seurailee maaliskuussa annettua alustavaa päätöstä. Sen mukaan Franzénilla on oikeus puolellaan ja Systembolagetin monopoliasema sotii yhtä EU:n perusasiakirjaa, Rooman sopimusta, vastaan.
-Siinä tapauksessa seuraamukset koskevat myös Alkoa, sanoo suomalainen EU-virkailija.
Vaikka tapaus periaatteessa koskee vain Ruotsia, seuraa Suomen hallitus tarkasti tapahtumia Luxemburgissa. Sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen on saanut tehtäväkseen kommentoida päätöstä.

Suomi ja Euroopan talousalueeseen kuuluva Norja ovat tukeneet Ruotsia tuomioistuinkäsittelyn aikana. Niiden mukaan alkoholimonopolit eivät ole kaupan esteitä, koska koti- ja ulkomaisia tuotteita käsitellään samalla tavalla. Suomi, Ruotsi ja Norja ovat myös sitä mieltä, että monopolien toimintaa voidaan perustella ihmisten terveyden suojelemisella. Se mainitaan EU:n perussopimuksissa poikkeustapauksena.

Pari lasillista hyväksi

Alustavan päätöksen muotoillut julkisasiamies Michael Elmer torjui nämä perustelut. Tanskalainen Elmer viittasi mm. tutkimuksiin, joiden mukaan 3-5 lasillista viiniä päivässä vähentää sydäntautien vaaraa ja kuolintapauksia myös eräistä muista syistä.
EU:n tuomioistuimen puoleen kääntyi alun perin Landskronan käräjäoikeus. Se kysyi, sotiiko Ruotsin alkoholin vähittäiskauppamonopoli Rooman sopimuksen artikloja 30 ja 37 vastaan.

Artiklassa 30 kielletään määrälliset tuontirajoitukset EU:n jäsenmaiden välillä, ja artikla 37 puolestaan määrää, että kaikkien jäsenmaiden on asteittan sopeutettava valtiolliset monopolinsa niin, ettei muiden jäsenmaiden tuotteita syrjitä.
Sen jälkeen kun EU:n tuomioistuin antaa päätöksensä, asia menee takaisin Landskronan käräjäoikeuteen. Se päättää EU:n ratkaisuun nojaten, tekikö Franzén rikoksen myydessään viiniä kaupassaan.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja