Mainos

Pohjoismaat arvostelevat Prodin kasvualoitetta

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodin vuoteen 2020 ulottuva investointiohjelma ei saa vastakaikua pohjoisten EU-maiden valtiovarainministereiltä.

Suomen, Ruotsin ja Tanskan valtiovarainministerit varoittavat, ettei Euroopan unionin kasvualoitteen kustannuksia saa siirtää tuleville sukupolville. Kasvualoite ei heidän mielestään myöskään saa vaarantaa EU:n nykyisiä sopimuksia, joista eniten paineita kohdistuu euroalueen vakaussopimukseen.

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi julkisti viime viikolla laajan vuoteen 2020 ulottuvan investointiohjelman, jonka kokonaiskustannukset ovat mahtavat 220 miljardia euroa. Ohjelma painottuu liikenneinvestointeihin, mutta siinä on merkittävällä sijalla myös tutkimuksen ja tuotekehittelyn rahoitus.

Prodin ohjelmassa rahoitusvastuu on pantu pääosin Euroopan investointipankille EIP:lle. Pohjoismaiset valtiovarainministerit varoittavat kuitenkin heikentämästä EIP:n luottoluokitusasemaa, jonka Prodin vaatima rahoitus asettaa vaakalaudalle. Valtiovarainministerit vaativat myös, että investoinneilla täytyy olla aito eurooppalainen ulottuvuus.

Prodin ohjelmassa pääpaino on liikennehankkeilla, jotka hyödyttävät enimmäkseen hänen kotimaataan Italiaa. Pohjoismaisten valtiovarainministerien yhteistä kannanottoa heikentää se, etteivät Ruotsi ja Tanska kuulu euromaiden joukkoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.