Mainos

Pohjois-Pohjanmaalle povataan pahoja kevättulvia

Kevättulvista pelätään tulevan keskimääräistä pahempia Pohjois-Pohjamaalla. Lunta on maakunnassa paikoin runsaasti, ja sen vesiarvot ovat keskimääräistä korkeammat.

Lumipelto

Ympäristökeskus arvioi, että näillä näkymin tulvien huippu ajoittuu huhti-toukokuun vaihteeseen alueen eteläosan vesistöissä ja toukokuun alkupuoliskolle Iijoen ja Kuivajoen vesistöissä.

Tuotantopäällikkö Reino Enbuske Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta muistuttaa, että tulvan lopullinen voimakkuus riippuu täysin säistä. Ne voivat pyöräyttää tulvaennusteet vielä täysin päälaelleen.

-Rajuja tulvia tulee yleensä silloin, kun lumen sulaminen siirtyy kovin myöhälle kevääseen ja samaan aikaan tulevat vielä vesisateet, Enbuske kertoo. Pohjois-Pohjanmaalla lumi alkoi jo viime viikolla sulaa, mutta viikonvaihteessa sulaminen pysähtyi. Lumen vesiarvojen odotetaan vielä kasvavan tämän kuun aikana.

Jääpatoja tulee ehkä vähemmän

Pohjois-Pohjanmaalla lumen korkein vesiarvo on mitattu Taivalkosken Jokijärveltä. Siellä lumen vesiarvo on nyt 250 milliä, kun se tavallisesti on keskimäärin 184 milliä. Jäät sen sijaan ovat maakunnassa tavallista ohuemmat, mikä estänee pahojen jääpatojen muodostusta suvantoihin.

-Ongelmallista teräsjäätä ei ole paljon. Jää on paremminkin pehmeää ja haurasta kohvajäätä, Enbuske perustelee. Järvissä jäät ovat nyt noin 0,7 metrin vahvuisia, ja jokijäiden vahvuus suvannoissa on 0,5-0,7 metriä.

Hyvästä jäätilanteesta huolimatta maakunnassa on jo ryhdytty ennakkotoimenpiteisiin suvantojäiden heikentämiseksi. Kalajoen sahaukset saadaan tehtyä tällä viikolla. Sahauksia jatketaan tarpeen mukaan edeten etelästä kohti pohjoista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.