Mainos

Pohjois-Korean ydinsopimuksen aikaraja lähestyy

Maiden välinen pankkikiista on hidastanut Pohjois-Korean ydinohjelman alasajoa. Yhdysvallat jäädytti Pohjois-Korean 25 miljoonan dollarin varat vuonna 2005.

Pohjois-Korea on ilmoittanut tänään aloittavansa ydinohjelmansa alasajon heti, kun sen ja Yhdysvaltojen välejä pitkään hiertänyt pankkikiista on ratkennut. Helmikuussa solmittu sopimus vaatii Pohjois-Koreaa sulkemaan ensimmäisen ydinreaktoreistaan huomiseen mennessä.

Maan virallisen median tiedotteen mukaan ulkoministeriö sanoo vahvistavansa pian, onko macaolaisessa pankissa olevat varat saatu taas käyttöön. Yhdysvallat jäädytti 25 miljoonan dollarin varat vuonna 2005. Yhdysvaltain mukaan varat on jo vapautettu.

Helmikuussa tehty sopimus antoi Pohjois-Korealle 60 päivää aikaa ottaa ensiaskeleet matkalla kohti ydinlaitosten sulkemista. Vastineeksi tästä maan on määrä saada ensimmäinen lasti polttoaineapua.

- 60 päivän raja on kohdalla, eivätkä rahat ole vielä käsissämme. Meillä on vain suullinen lupaus niiden vapauttamisesta, ja olemme vahvistamassa asiaa, Pohjois-Korean ulkoministeriön Euroopan-osaston varajohtaja Kim Song Gyong sanoi.

- Mutta vielä ei ole syytä pessimismiin. Me kunnioitamme sopimusta, jos amerikkalaiset kunnioittavat sitä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.