Mainos

Pohjois-Korean ydinaseohjelma julki

Pohjois-Korean salaisen ydinaseohjelman paljastuminen on otettu maailmalla vastaan ällistyneenä ja huolestuneena.

Pohjois-Korean ydinaseohjelma paljastui, kun yhdysvaltalaiset diplomaatit painostivat maata tiedustelutiedoilla ohjelman olemassaolosta. Yhdysvaltain diplomaatit kävivät Pohjois-Koreassa näyttämässä todisteita väitetystä ydinohjelmasta, ja maa myönsi, että se on kehitellyt salaa ja vastoin sopimuksia ydinaseita. Tällöin Pohjois-Korea kertoi myös, että sillä on vielä voimakkaampia aseita, minkä uskotaan tarkoittavan kemiallisia ja biologisia aseita.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld sanoi tänään uskovansa, että Pohjois-Korealla on "pieni määrä" ydinaseita. Nimettömänä pysyttelevien amerikkalaisviranomaisten mukaan kyse on kahdesta plutoniumpommista.

-Arviomme mukaan Pohjois-Korea on tuottanut ennen vuotta 1994 tarvittavan määrän plutoniumia yhteen tai kahteen pommiin, sanoi yksi viranomainen.

Erään amerikkalaisviranomaisen mukaan on mahdollista, että Pohjois-Korea on saanut ulkomaista apua ydinaseohjelmaansa varten.

Rumsfeldin mukaan Yhdysvaltain tiedustelu ei ole vielä pystynyt vahvistamaan ydinasetietoja.

-En ole koskenut niitä (ydinaseita).He (tiedusteluviranomaiset) eivät ole koskeneet niitä. Mutta uskon, että pohjoiskorealaisilla on pieni määrä ydinaseita, Rumsfeld sanoi.

Ydinaseohjelma tuomittiin maailmalla

Ydinohjelma on tuomittu heti eri puolilla maailmaa Yhdysvaltoja, EU:ta ja YK:ta myöten. Pohjois-Korean naapurit ovat kauhuissaan, mutta eivät halua kärjistää tilannetta.

Pohjois-Korea oli vuonna 1994 luvannut mitätöidä silloiset ydinohjelmansa ulkomaista apua vastaan. Ydinohjelman paljastuminen herätti heti spekulaatiot. Sen arvioidaan vähintään jäädyttävän apuohjelmia, toisaalta joidenkin arvioiden mukaan paljastuksellaan salamyhkäinen Pohjois-Korea haluaa olla avoin ja parantaa suhteitaan Yhdysvaltoihin.

Pohjois-Korea on Yhdysvaltain pahan akselilla. Paljastus onkin hankala Irakin sotaan valmistautuvalle Washingtonille.

(MTV3-STT-AFP)

(Seitsemän uutiset 17.10.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.