Mainos

Pohjois-Korean otaksutaan valmistaneen 50 kiloa plutoniumia

Eteläkorealaiset sotilasasiantuntijat otaksuvat Pohjois-Korean kykenevän kehittelemään muutamassa vuodessa ydinkärjellä varustetun ohjuksen. Etelä-Korea on ilmoittanut ensimmäisestä pakotetoimesta pohjoista naapuriaan vastaan.

Pohjois-Korea lienee valmistanut 50 kiloa plutoniumia, mikä riittäisi kuuden tai seitsemän ydinaseen valmistamiseen, kertoo Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap viitaten puolustusministeriön salaiseen raporttiin.

Puolustusministeriö ei ole vahvistanut tietoa. Pohjois-Korea on raportin mukaan valmistanut ydinasekelpoista plutoniumia käytetyistä ydinpolttoainesauvoista, jotka ovat peräisin Yongbyonin ydinreaktoreista.

Eteläkorealaiset sotilasasiantuntijat otaksuvat pohjoisen naapurin kykenevän kehittelemään muutamassa vuodessa ydinkärjellä varustetun ohjuksen. Ydinpommeja voitaisiin myös pudottaa neuvostovalmisteisista pommikoneista, joita Pohjois-Korealla on 28. Pohjois-Korea ilmoitti 9. lokakuuta tehneensä maanalaisen ydinkokeen.

E-Korealta ensimmäinen pakotetoimi pohjoista naapuria vastaan

Etelä-Korea on ilmoittanut ensimmäisestä pakotetoimesta pohjoista naapuriaan vastaan.

YK:n päätöslauselman mukaisesti se on kieltänyt maahanpääsyn niiltä Pohjois-Korean viranomaisilta, jotka ovat tekemisissä maan ydinohjelman kanssa.

Pohjois-Korea varoitti ennakkoon Etelä-Koreaa, että pakotetoimet voisivat johtaa sotaan. Ne tulkittaisiin vakavaksi provokaatioksi, joka saattaisi johtaa Koreoiden suhteet katastrofiin.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti viime viikolla pakotetoimista, jotka koskevat taloutta ja asekauppaa. Sekä Kiina että Venäjä ovat varoittaneet, että Pohjois-Korean vastaiset toimet saattaisivat kärjistää tilannetta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.