Pohjois-Korean matkailija kertoo propagandasta: "Kaikki on kulissia"

Suomalaismatkaaja kertoo, että eristäytynyt Pohjois-Korea pitää yllä matkailijoille suunnattua näytöstä ja valvoo kävijöitään - jatkuvasti.

Pohjois-Korea näyttää turisteille parastaan - vaikka show olisikin kulissia, Pohjois-Koreassa vieraillut MTV Median vastaava kaupallinen tuottaja tuotepäällikkö Tony Stepanow muistelee viimekeväistä matkaansa.

Stepanow oli todella yllättynyt erityisesti hotelleista.

– Niissä saatetaan pitää vain muutamia kerroksia auki, ja muut kerrokset olivat tyhjiä ”aavekerroksia”. Ikkunoissa näkyi vain hehkulamput roikkumassa katossa, Stepanow kertoo.

– Hotellin sänkyyn kun ensimmäistä kertaa rojahdin, se oli aika kova! Ei ihme, sillä sängyn "patja" oli lastulevyä!

Salakuuntelulaitteita Stepanowin seurue ei sentään huoneestaan löytänyt.

– Mutta hotellihuoneen televisiossa näkyi vain yksi kanava, josta sieltäkin sai katsoa ja kuunnella vain valtapuolueen propagandaa.

Kaupungin kaduilla, joilla turistit liikkuvat, on jossain vaiheessa iltaa vähän sähköä ja valoa, mutta muualla ei.

– Ikkunalaudoilla ja kaduilla pidetään muovikukkia. Kaikki on kulissia, Stepanow kuvaa.

Kuvattiin kaiken aikaa

Stepanow kertoo myös, että heidän ryhmänsä mukana kulki koko matkan ajan joku, joka kuvasi ryhmää vanhalla VHS-videokameralla.

– Ajattelimme, että matkan loputtua meille yritetään myydä videonauhaa matkamuistona, mutta kukaan ei näin tehnyt. Kyseessä oli ilmeisesti hallituksen tarkastaja. Hän kuvasi meitä koko matkan.

– Meitä kuljetettiin aina samoja katuja ja reittejä, emmekä saaneet lähteä tai kulkea minnekään yksin. Valokuvata emme saaneet kuin sallituilla alueilla, Stepanow muistelee.

Punaista propagandaa

Katukuvassa propaganda ilmeni suurimmaksi osaksi julisteina suuresta johtajasta.

– Näimme yhden ainoan paikallisen automerkin mainoksen, mutta se olikin ainoa juliste muusta aiheesta, Stepanow sanoo.

Sen lisäksi propaganda näkyi ja kuului aika ajoin poliittisina kuulutuksina suurista kaiuttimista kerrostalojen katoilta, sekä valtavina kukkaistutuksina, jotka olivat istutettu suurten johtajien kunniaksi.

– Maassa on jalostettu oma suuri, punainen kukkalajikkeensa kaikille suurille johtajille, Kim il-Sungille, Kim Jong-Ilille ja Kim Jong-Unille. Kävimme jättimäisessä messuhallissa, joka oli täynnä tuhansia kukka-asetelmia. Kukat olivat noita jalostettuja, Stepanow kertoo.

– Jopa vähän säikähdin itsekin sitä, miten hyvin propaganda toimi. Noiden päivien aikana kun meille näytettiin vain hyvinvoivia koululaisia ja hymyileviä ihmisiä, Stepanow sanoo.

Vilauksia kurjuudesta

Stepanow kertoo ryhmän nähneen hieman myös kansan aitoja oloja ja vilauksia piilotellusta kurjuudesta, kun heitä kuljetettiin kaupungin laitamilla.

– Näimme korkeista busseista aitojen ja armeijan parakkien taakse, että siellä oli ihmisiä, jotka asuivat teltoissa, Stepanow sanoo.

– Nämä ihmiset kyykkivät maassa ja keräsivät puiden juuria.

Stepanow kehottaakin ennen mahdollista Pohjois-Korean-matkaa ottamaan selvää maasta ja siitä mistä siellä on kysymys.

– Kun viisi päivää katsoo tuollaista teatteria, voi alkaa itsekin uskomaan ja kuvittelemaan, että maassa on kaikki hyvin, jos ei ole asioihin perehtynyt, Stepanow sanoo.

– Luin matkan jälkeen paljon kirjallisuutta, jossa vankileireiltä karanneet ihmiset kertovat kokemuksistaan.

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Kuvat: Tony Stepanow, Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat