Tältä näyttävät maailman rumimmat rakennukset – Oletko käynyt näissä?

Kauneus on toki katsojan silmässä, mutta seuraavia rakennuksia ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua esteettisiksi.

Muun muassa brittilehti Telegraph ja Oddee.com-sivusto ovat listanneet maailman rumimpia rakennuksia. Ovatko nämä arkkitehtuurin painajaiset sinulle tuttuja?

Velascan torni (Torre Velasca), Milano, Italia.

Torni on rakennettu 1950-luvulla, ja sen arkkitehtuurista vastasi BBRP-toimisto. Noin satametrinen, sienen muotoinen torni edustaa Italian ensimmäisen sukupolven modernia arkkitehtuuria. Torni on rakennettu siihen kohtaan Milanoa, joka tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa. Olipa tornin historia mikä tahansa, monet ovat pitäneet sitä yksinkertaisesti rumana.

Longabergerin koriyhtiön pääkonttori, Newark, Ohio, Yhdysvallat.

Tämä jättimäinen, korin muotoinen rakennus avattiin vuonna 1997. Korirakennuksen omistava yritys tarjoaa asiakkailleen käsintehtyjä koreja.

Valko-Venäjän kansalliskirjasto, Minsk, Valko-Venäjä.

Tämä lasipaneloitu rakennus, joka on sulassa sovussa kyhätty kasaan kahdeksasta jämerästä kolmiosta ja 18 neliöstä, avattiin vuonna 2006. Suunnittelijoina toimivat Mihail Vinogradov ja Viktor Kramarenko, jotka voittivat hallituksen sponsoroiman kilpailun. Rakennus säihkyy öisin, sillä se on täydennetty väriä vaihtavilla LED-valoilla. Jos rakennuksen piti heijastua timanttina, taisivat geometriat mennä pahasti vinoon.

Elefanttirakennus, Bangkok, Thaimaa.

Yli sata metriä korkeaa strukturaalista insinööritaidonnäytettä voi olla vaikea jättää huomioimatta Bangkokissa. Rakennus on nimensä mukaisesti elefantin muotoinen, ja se ei ehkä vastaa meidän käsitystämme designista. Vastasi tai ei, humoristinen se kyllä on. Rakennus valmistui vuonna 1997.

Mirador-rakennus, Madrid, Espanja.

Hollantilainen arkkitehtuudistudio MVRDV ja espanjalainen arkkitehti Blanca Lleó löytyvät tämän rakennuksen takaa. Se avattiin yleisölle vuonna 2005. Rakennus nousee 63,4 metrin korkeuteen. Eri värit edustavat rakennuksen eri osastoja, mikä tarjoaa ainakin yhdeksää erityyppistä huoneistoa.

Liittovaltion aukio, Melbourne, Australia.

Paikalliset arkkitehdit Don Bates ja Peter Davison löytyvät tämän rakennuksen takaa. Se avattiin vuonna 2002, ja suoraan sanottuna, tämän rakennelman ilme on sellainen, että vain heidän äitinsä voivat pitää siitä.

Fang Yuan rakennus, Shenyang, Kiina.

25-kerroksinen toimistorakennus avattiin vuonna 2001. Se on kuin ideoiden sillisalaatti, mutta pääideana ilmeisesti on vanha kiinalainen kolikko, johon on laitettu suorat leikkaukset. Tämän rakennuksen suunnittelijana toimi CY Lee.

Ryugyong Hotelli, Pyongyang, Pohjois-Korea.

Tämä rakennus muistuttaa lähinnä viimeistelemätöntä harppia, joka on asetettu 75 asteen kulmaan. Itse asiassa hotelli näyttää melko uhkaavalta.

Rakennuksen historia on jännittävä. Pohjois-Korean varat loppuivat kesken ennen projektin loppuunviemistä vuonna 1992, ja rakennustyöt saatiin aloitettua uudelleen vasta 16 vuotta myöhemmin.

Oletettavasti 3000 huoneen hotellilla yritetään päihittää Etelä-Korea, josta löytyy monia vakuuttavia pilvenpiirtäjiä.

Salaisen tiedustelupalvelun rakennus (SIS), Lontoo, Englanti.

Tämä rakennus avautui vuonna 1995. Brittiläinen arkkitehti Terry Farrell sai hallitukselta tarkat määräykset rakennusta koskien. Vaatimuksiin kuuluivat muun muassa irroitettavat ikkunat ja vallihaudat. Turvallisuusseikat, kuten joka nurkan takana vaanivat kamerat, selittänevätkin rakennuksen rumaa ulkomuotoa.

Harold Washingtonin kirjasto, Chicago, Yhdysvallat.

Kirjasto on nimetty kaupungin entisen, rakastetun pormestarin mukaan, joka olisi kyllä ansainnut parempaa. Rakennuksen uusklassinen julkisivu törmää lasiteräksisen kattoon. Tämä arkkitehtonisten tyylien sekamelska avattiin vuonna 1991.

Obeliski, Puerto Maldonado, Peru

Tämä on alueella, joka näyttää kuin pölyiseltä perulaiselta kaupungilta Amazonin viidakossa. Inkojen raunioissa olisi ollut ideaa, mutta ei tällaisesta muhkuraisesta näköalapaikasta. Tässä tarjotaan kolmea elementtiä: kaarevia linjoja, futuristista keskiosaa ja keskiaikaista kattoa. Rakennus on aivan sienitautisen näköinen.

Lähde: http://www.telegraph.co.uk, http://www.travelandleisure.com, http://www.oddee.com, http://www.stuff.co.nz/

Kuvat Getty Images, Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja