Mainos

Pohjois-Korea kutsui IAEA:n ElBaradein vierailulle

Kansainvälisen atomienergiajärjestön johtaja Mohamed ElBaradei matkustanee Pohjois-Koreaan ensi kuussa. Pohjois-Korea on luvannut sulkea ydinohjelmansa vastineeksi energia-avusta.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei kertoo, että Pohjois-Korea on kutsunut hänet vierailulle maahan.

- Saamani kirjeen mukaan he haluaisivat parantaa ja normalisoida suhteitaan järjestöön. He toivovat myös pääsevänsä takaisin sen jäseneksi, ElBaradei sanoi toimittajille Wienissä.

Pohjois-Korea suostui pari viikkoa sitten ydinohjelmansa jäädyttämiseen vastineeksi yli 300 miljoonan dollarin apupaketista. Sopimuksen mukaan Pohjois-Korean on sulkee kiistellyn Yongbyonin ydinreaktorinsa ja sallii kansainväliset tarkastukset.

ElBaradei sanoi keskustelevansa pohjoiskorealaisten kanssa sopimuksen toteuttamistavoista ja siitä, miten kiistellyt laitokset voidaan lopulta purkaa. ElBaradein ja YK:n pääsihteerin Ban Ki Moonin mukaan tapaamisen tärkein tavoite on saada Pohjois-Korea takaisin IAEA:n jäseneksi. Pohjois-Korea heitti järjestön tarkastajat maasta joulukuussa 2003, ja vain kuukautta myöhemmin maa irtautui ydinsulkusopimuksesta.

IAEA:n viranomaisten mukaan ElBaradei matkustanee Pohjois-Koreaan maaliskuun toisella viikolla. Mikäli vierailu toteutuu, kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun ElBaradei vierailee Pohjois-Koreassa sen jälkeen kun hänestä tuli järjestön johtaja vuonna 1997.

Jo parisen viikkoa sitten kerrottiin, että IAEA olisi ollut lähettämässä tunnusteluryhmää Pohjois-Koreaan valmistelemaan ydinlaitosten tarkastuksia. Suomalaisen Olli Heinosen oli silloisten tietojen mukaan tarkoitus toimia ryhmän vetäjänä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.