Mainos

Pohjanmaalle kaavaillaa uutta energiayhtiötä

Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalle ollaan synnyttämässä laajaa maakunnallista energiayhtiötä. Sen liikevaihto olisi ensi vuonna noin 840 miljoonaa markkaa.

-Toteutuessaan energiayhtiö olisi yksi Suomen suurimpia, sanoo hanketta valmistelleen toimikunnan puheenjohtaja, Oulun kaupunginjohtaja Risto Parjanne. Yhtiöön tulevien kuntien toivotaan tekevän päätökset joulukuun loppuun mennessä.

Mukana yhtiössä olisivat Oulun kaupungin omistama Oulun Energia 62,3 prosentin osuudella, Revon Sähkö Oy 15 prosentin osuudella sekä Vieska Energia Oy hieman alle kolmen prosentin osuudella. Yhtiöstä voitaisiin myydä 20 prosentin vähemmistöosuus ulkopuoliselle ostajalle.

Mielenkiintoa yhtiöön lisää se, että 12 Revon Sähkön omistajakuntaa myi lokakuussa osakkeensa Vattenfall-konsernille. Sopimus koskee 47,43:a prosenttia Revon Sähkön osakkeista. Kaikkiaan yhtiön omistaa 20 pohjanmaalaista kuntaa. Revon Sähkön omistajien enemmistö on synnyttämässä maakunnallista yhtiötä.

Maakunnan äänen halutaan kuuluvan

Oulun Energian, Revon Sähkön ja Vieska Energian omistajien asettaman toimikunnan mukaan johtavana periaatteena hankkeessa on omistajakuntien tasapuolinen kohtelu, kustannustehokkuus ja joustavuus. Niin ikään päätösvallan säilymistä omassa maakunnassa pidetään tärkeänä.

Niille Revon Sähkön omistajakunnille, jotka eivät halua sitoutua maakunnallisen energiayhtiön muodostamiseen, osapuolet tulevat esittämään ostotarjouksen, joka on samansuuruinen kuin Vattenfall Oy:n tekemä ostotarjous. Myyntipäätöksen tehneet 12 kuntaa saivat Vattenfallilta tililleen 387 miljoonaa markkaa. Esimerkiksi suurimmat Revon Sähkön osakaskunnat Nivala, Kalajoki ja Haapajärvi eivät tehneet vielä myyntipäätöstä.

Hanke edennyt myötätuulessa

Hanketta ajava toimikunta on yksimielisesti sitä mieltä, että maakunnallinen energiayhtiö on paras tapa kehittää kuntien omistamia energiayhtiöitä kiristyvässä kilpailussa ja tarjota edullisia energiapalveluja maakunnan asukkaille ja elinkeinoelämälle pitkällä aikavälillä.

-Heikkoutena asiassa on tähän asti ollut se, ettei konkreettista mallia ole ollut tarjolla, toteaa toimikuntaan kuuluva Nivalan kaupunginjohtaja Paavo Karttunen. Yhtiön syntyminen on hänen mukaansa ollut hyvässä myötätuulessa.

Revon Sähkön ylimääräinen yhtiökokous pidetään 18. marraskuuta. Värinsä sille antaa se, että Vattenfallin kanssa tehty sopimus on ehdollinen. Se edellyttää muun muassa, että kauppaan saadaan yhtiön suostumus.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.