Mainos

Pohjanmaan jokien joulutulva huipussaan

Tulvat Pohjanmaalla alkavat vähitellen hellittää. Järvien vedenpinta on silti edelleen nousussa, kertoo Etelä-Pohjanmaan ely. 

Virtaamahuiput lähes kaikissa joissa saavutettaneen viimeistään tänään Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla. 

Kyrönjoen virtaama Mustasaaressa  on nyt 250 m3/s ja Lapuanjoen virtaaman Uudessakaarlepyyssä 190 m3/s, kun tämän ajan virtaamat ovat yleensä tasoa 10 – 20 m3/s.

Perhonjoen alaosalla virtaa nyt  lähes 180 m3/s ja Lestijoella  90 m3/s, kun keskimääräinen joulun ajan virtaama on korkeintaan tasoa 10 m3/s.

Kruunupyynjoella virtaama on lähestymässä tasoa 50 m3/s, kun normaalista virtaaama on tähän aikaan vuodesta selvästi alle 5 m3/s.

Järvien pinnat koholla pitkälle kevättalveen

Alueen suuret järvet jatkavat  nousuaan vielä useita päiviä ja tulevat olemaan normaalia korkeammalle pitkälle kevättalveen. Lappajärvi ja Kuortaneenjärvi ovat nyt yli 50 cm ja korkeammalla kuin normaalista  ja jatkavat nousuaan arviolta  vielä 30 cm. Ähtärinjärvi on noin 40 cm ja Lestijärvi 20 cm normaalia korkeammalla. Myös esimerkiksi Seinäjärvi on 20 cm pitkänajan keskiarvoa korkeammalla

Jääpatoriski kasvaa säiden kylmetessä

Jokien suuret virtaamat lisäävät jääpatoriskiä, kun säät vähitellen kylmenevät.

Varsinkin Ähtävänjoelle muodostuu helposti asutusta uhkaavia jääpatoja. Kun  lämpötila laskee selvästi pakkasen puolelle, niin ainakin Ähtävänjoen juoksutuksia tullaan vähentämään patoriskin pienentämiseksi. Pohjois-Pohjanmaalla Oulun pohjoispuolisissa joissa virtaamat ovat kovassa nousussa. Pohjois-Pohjanmaan elyn mukaan jääpatojen riski on olemassa muun muassa Kiiminkijoessa.

Vahingot jääneet vähäisiksi

Jokien varsilla  on tulvan alla peltoja ja metsää muutamia satoja hehtaareja, mutta muuten joulutulvan aiheuttamat vahingot näyttäisivät jäävän vähäisiksi. Suurimmat tulvan peittämät alueet ovat Lapuanjoella. Kauhavalla Liinamaassa joen pinta on nyt yli 2 metriä korkeammalla kuin joulukuussa yleensä.  Viime kevään tulvaan verrattuna Lapuanjoella ollaan kuitenkin vielä metri alempana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.