Mainos

Pk-yrittäjien ikääntyminen tuo muutoksia yrittäjäkuntaan

Pk-yrittäjien ikääntyminen aiheuttaa lähivuosina suuria muutoksia yrittäjäkunnassa. Tuoreen tutkimuksen mukaan omistajanvaihdokset kasautuvat vuosille 2004-2011 ja moni yritys näyttää jäävän vaille jatkajaa. Keski-Suomen TE-keskus kyseli tammikuussa yli 50-vuotiaiden keskisuomalaisten yrittäjien tulevaisuudennäkymiä. Keski-Suomessa on 4500 yli 50-vuotiasta yrittäjää, ja he edustavat noin 40:tä prosenttia maakunnan yrittäjistä. Keski-Suomen yrittäjäkyselyn arvioidaan kuvaavan hyvin koko maan tilannetta. Saman ikäryhmän yrittäjiä on Suomessa noin 80000, ja omistajanvaihdokset keskittyvät kutakuinkin samoille vuosille.

Projektitutkija Tarja Meriläinen Keski-Suomen TE-keskuksesta kertoo, että puolet vastanneista yrittäjistä arvelee luopuvansa päävastuusta yrityksessään vuoteen 2007 mennessä. Suurin osa tämän ikäryhmän yrittäjistä arvelee luopuvansa yrityksestään noin kymmenen vuoden sisällä. Lähes puolet yrittäjistä arvelee myyvänsä yrityksensä ulkopuoliselle. 26 prosentilla oli tiedossa jatkaja, joka valtaosalla tarkoitti perillistä. 23 prosenttia ilmoitti, että yrityksen toiminta loppuu, kun yrittäjä luopuu päävastuusta.

Koulutuspäällikkö Heini Günther Keski-Suomen TE-keskuksesta arvelee, että pienillä paikkakunnilla jokin palvelu saattaa loppua kokonaan, jos yrittäjä ei löydä työlleen jatkajaa. Muita vastaavia yrityksiä ei ehkä lähiseudulla ole. Tämä suuntaus puolestaan kaventaa entisestään palvelupohjaa. Toimialoittain eniten ikääntyviä yrittäjiä löytyi metallialalta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.