Pitäisikö erota, jos seksihalut eivät kohtaa parisuhteessa? Asiantuntija kertoo, mitä on tehtävissä: "Tärkeintä on, että kysyt puolisoltasi…"

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
KATSO VIDEO: Pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota?

Jos halut eivät suhteessa kohtaa, apu voi löytyä seksuaaliterapiasta. Lelut ja välineet voivat rikastuttaa suhdetta, mutta tärkein on kunnioitus ja toisen rajojen ymmärtäminen.

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan. Jos halut eivät suhteessa kohtaa, apu voi löytyä seksuaaliterapiasta.

– Olen iloinen, että nuori polvi on löytänyt ja löytämässä myös seksuaaliterapian, pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä kuvailee MTV Uutiset Livelle.

– On ihanaa, että sitä ei enää hävetä.

"Tärkeintä on, että kysyt puolisoltasi..."

Monille seksi on merkittävä asia parisuhteen rakentamisessa. Jos seksielämä sujuu, ainakin yksi osa-alue suhteesta on kunnossa ja puolisot voivat kohdata sen kautta toisensa intiimisti.

– Seksiasioista pitää sekä nuorille että omassa parisuhteessa puhua entistä enemmän. Siihen koulutetut ammattilaiset pystyvät tuomaan ihan uudenlaisia näkökulmia ja työkaluja, Heikkilä sanoo.

Tarpeet kumppaneilla voivat kuitenkin olla ihan erilaiset. Silloin suhteen toimivuus voi olla haaste.

– Tärkeintä on, että kysyt puolisoltasi, mikä hänelle tuottaa nautintoa: miten haluaisit, että sinua tyydytetään? Miten pystyisin tuottamaan sinulle myös seksuaalista täyttymystä? Heikkilä ohjeistaa.

Keskustelun kautta voi käydä ilmi, että kummallakin on aivan erilaiset unelmat ja kuvitelmat. Lelut ja välineet voivat rikastuttaa suhdetta, mutta tärkein on kunnioitus ja toisen rajojen ymmärtäminen.

– Se, mikä sinulle tuottaa tyydytystä, ei välttämättä tuota sitä puolisolle. Näistä keskustelemalla pääsette ehkä sellaiseen tulevaisuuteen, jossa olette rohkeampi myös seksuaalisen puolen toteuttamisessa.

Seksistä tulisi puhua avoimesti pitkässäkin suhteessa.

– Ettei ajatella, että se kuuluu vain siihen alkuhuumaan, pariin ensimmäiseen vuoteen.

Jos himot eroavat, pitääkö ihmistenkin erota? 

Siihen, pitäisikö erilaisten halujen vuoksi erota, ei ole olemassa helppoa vastausta. Ihmiset ovat sopeutuvaisia; toisaalta, jos rakkautta on riittävästi, ihminen yleensä haluaa etsiä ja löytää kultaisen keskitien.

–Joillekin parisuhteessa riittää, että se on ilman seksuaalista kontaktia, mutta harvemmille. Romanttinen seksuaalisuus on syvästi identiteettiä ja persoonaa rakentava asia, Heikkilä pohtii.

Jos halut eriytyvät eivätkä lainkaan kohtaa, asiasta kannattaa alkaa puhua heti suhteen alussa.

– Siitä voi tulla aika kivinen tie, että toisella on rajut seksuaalifantasiat ja toinen ei koe olevansa kotonaan niiden toteuttamisessa. Onko tämä semmoinen kompastuskivi, jota ei voida ylittää? Vain puhumalla, puhumalla, puhumalla pystyy ehkä pääsemään eteenpäin.

Katso myös: Eikö seksi luista? Seksiongelmien kanssa ei tarvitse kärsiä tai häpeillä yksin:

Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen 4:18

Lue myös:

    Uusimmat