Terapeutti kertoo, miksi loma voi rasittaa parisuhdetta: "Sitä ei ole välttämättä koskaan päädytty miettimään..."

Kesäloma koettelee parisuhdetta 10:10
Videolla myös: näin voit välttää loman jälkeisen parisuhdepettymyksen!

Jos loma ei toteutunutkaan toiveiden mukaisesti, voi seurauksena olla pettymys, joka vaikuttaa kielteisesti parisuhteeseen. Yhteinen loma-aika voi myös nostaa esiin ongelmia, joita ei ole aiemmin jouduttu arkitohinan keskellä kohtaamaankaan.

Loma-ajat näyttäisivät olevan koetinkiviä monen parisuhteelle. Terapeutti Viivi Niinikangas Väestöliiton terapiapalveluista vieraili Uutisaamussa kertomassa, mistä koettelevuus kumpuaa ja mitä sille voi tehdä.

Erilaiset odotukset voivat tuottaa pettymyksen

Niinikangas arvioi, että tyypillisin riitoja ja suuttumusta aiheuttava tekijä on se, että omat odotukset eivät täyty. Loma on monen mielestä ihmisen elämän parasta aikaa, ja kun se ei ollut toivotunlainen, voi tulla paha mieli ja alkaa kiukuttaa. Pettymyksestä voi seurata ristiriitoja. 

Oman haasteensa tilanteeseen voi tuoda sekin, jos parisuhteen osapuolilla on erilaisia odotuksia, jotka eivät kohtaa. Ihmisille loma voi tarkoittaa eri asioita.

– Sitä ei ole välttämättä ehkä koskaan päädytty miettimään, mitä se ihan oikeasti minulle tarkoittaa, Niinikangas sanoo.

Syynä tähän voi Niinikankaan mukaan olla se, että usein elämässä mennään aika ulkoa ohjautuvasti. Ajatellaan, että lomalla kuuluu olla mökillä ja tehdä tiettyjä asioita ja käydä tietyissä paikoissa. Tällainen voi vaikuttaa siihen, että omassa mielessä vallitsee tyytymättömyyden tunne.

Odotukset eivät kenties kohtaa

Voi olla niinkin, että parisuhteessa oleva ei ole kertonut omista odotuksistaan kumppanille. Tai sitten omat toiveet on kerrottu, mutta toinen osapuoli toivoo asioita, jotka tuntuvat pahalta.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Niinikangas antaa esimerkin.

– Toisen loma tarkoittaa sitä, että saa olla yksin mökillä ja itselle tulee olo, että en tule nähdyksi, että tuo ei halua olla minun kanssani.

Lomalla piilevät ongelmat nousevat esiin

Niinikankaan mukaan loma paljastaa ja tuo näkyväksi suhteen ongelmia, kun vihdoin on aikaa olla yhdessä enemmän. Samaan tapaan korona-aika on vaikuttanut suhteisiin.

– Arjessa on helppo paeta parisuhteen ongelmia työntekoon, kiireeseen ja harrastuksiin.

Kun tällaisessa arjen pyörityksessä ollut pariskunta sitten pääsee yhteiselle lomalle, voidaan havahtua huomaamaan, että halutaan jo hieman eri asioita. 

Videolla terapeutti kertoo, miten loman jälkeisen parisuhdepettymyksen voi välttää. Lisäksi videon lopulla suomalaiset kertovat  mietteitään siitä, miten parisuhteen saa kestämään pitkälläkin tähtäimellä.

Lue myös:

    Uusimmat